Economia

Pagesia

Jarc reclama avançar la collita de cereal a les ZEPA del Segrià i les Garrigues

Demana a Agricultura l'autorització “urgent” per iniciar-la 10 dies abans sense perdre els ajuts compensatoris

Ho justifica per causes meteorològiques

L'organització agrària JARC-COAG ha demanat al Departament d'Agricultura (DARP) que, de manera excepcional i urgent, permeti l'avançament de la data de la collita de cereals en els secans de Mas de Melons, Alfés, Segrià i Utxesa, que estan reconeguts com a zona d'especial protecció d'aus (ZEPA).

En concret, se sol·licita que en aquestes finques primerenques del Segrià i les Garrigues la sega pugui començar abans de l'1 de juny sense que els pagesos perdin les ajudes per compensar les limitacions productives de les ZEPA. Ho justifiquen per evitar pèrdues, ja que les condicions meteorològiques han avançat el cicle del conreu. En la resta d'àrees, l'entitat planteja fer un seguiment de com evolucionen els cultius, tenint en compte que en algunes zones els danys per fred han arribat a una afectació del 70%.

En la seva petició, l'organització exposa que les condicions climàtiques d'enguany han afavorit que els conreus arribin aproximadament deu dies abans al seu punt òptim de collita. Per això, assegura que és necessari que la sega es faci abans de l'1 de juny, data a partir de la qual es pot fer la sega segons els compromisos de la mesura agroambiental del Pla de Desenvolupament Rural (PDR). JARC-COAG proposa que els productors puguin iniciar abans la collita per adaptar-se a l'estat avançat del cereal, collir-lo en el moment òptim i evitar el risc de pèrdues.

L'ajut, creat per compensar les limitacions productives que tenen els agricultors que es troben en les ZEPA, estableix uns compromisos amb la finalitat de preservar els hàbitats de les aus i les seves necessitats de nidificació i alimentació, entre d'altres. Aquests compromisos suposen limitacions en la producció. Entre aquests, es troba iniciar la collita a partir d'unes dates concretes: l'1 de juny en els secans de Mas de Melons, Alfés i els secans del Segrià i Utxesa; el 15 de juny en els secans de Plans de la Unilla i de la Noguera, i el 22 de juny en els secans orientals.

Seguiment d'evolució de la collita pel fred

En la resta de zones, en les quals la data fixada per a la sega és a partir del 15 i del 22 de juny, JARC-COAG demana fer un seguiment de com evoluciona la collita de cereal. La finalitat és analitzar l'impacte que els danys pel fred puguin tenir sobre el cicle del conreu i que ens algunes zones han pogut arribar a una afectació del 70%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona