Economia

L’OPEP prorroga nou mesos la retallada d’oferta de cru

Els inversors esperaven un compromís més llarg en el temps o una reducció més profunda de la producció

Tant la cotització del Brent com la del Texas es van reduir en un 5% aproximadament

L’OPEP i altres grans productors de cru com ara Rússia i Mèxic, tots plegats responsables de més de la meitat de l’oferta petroliera mundial, van decidir ahir a Viena prorrogar nou mesos, fins al març del 2018, la retallada dels subministraments que ha regit durant aquest semestre. El ministre del Petroli de l’Iran, Biyan Namdar Zanganeh, va informar de la decisió després de la reunió entre els representants dels catorze membres de l’OPEP i de deu grans nacions petrolieres més. La decisió va ser la que s’esperava i els ministres la van justificar al·ludint a la necessitat de drenar els inventaris de cru als països consumidors, que estan per sobre de la mitjana dels últims cinc anys.

El mercat es recupera

Els grans productors es van comprometre el desembre passat a retirar del mercat, des de l’1 de gener d’aquest any, 1,8 milions de barrils diaris (mbd), gairebé el 2% de la producció petroliera mundial, amb l’objectiu de reduir la sobreoferta que pressionava els preus a la baixa. Però l’efecte de la reducció ha estat contrarestat, en part, per l’increment de les extraccions de petroli d’esquist bituminós als Estats Units i un extraordinari volum de reserves emmagatzemades en aquest país. “L’objectiu d’accelerar l’equilibri del mercat s’ha aconseguit de manera parcial i el mercat va pel camí de recuperar-se”, va assegurar el ministre del Petroli de l’Aràbia Saudita i actual president de l’OPEP, Khalid al-Falih. El ministre va assenyalar que en la reunió d’ahir hi va haver suggeriments de retallades més profundes i més flexibilitat per part dels membres del càrtel, però va assegurar que “això no caldria”. “La caiguda dels inventaris ha començat i espero que aquesta tendència s’acceleri quan entrem en la temporada d’alta demanda”, hi va afegir, referint-se a l’època de grans desplaçaments a l’hemisferi nord per les vacances d’estiu. “Però per portar els inventaris al nivell mitjà dels últims cinc anys encara cal fer més”, va dir Al-Falih per justificar l’ampliació de l’acord.

L’objectiu de prorrogar l’acord és resoldre l’excés d’oferta de petroli al món. Durant l’última setmana, arran de les expectatives que produïa aquesta pròrroga, el preu del cru va emprendre un camí ascendent que no es va frenar ni amb la decisió de Donald Trump de desprendre’s de la meitat de les reserves estratègiques emmagatzemades als Estats Units. Fins ahir: quan el petroli Brent, de referència a Europa, es va depreciar gairebé un 5%, fins als 51,35 dòlars el barril, perquè la decisió dels productors va decebre els inversors, que esperaven una pròrroga més àmplia, potser de dotze mesos, segons alguns analistes. Per la seva banda, el West Texas, de referència als Estats Units, va perdre la cota psicològica dels 50 dòlars que havia aconseguit mantenir durant l’última setmana, i es va fixar en els 48,77 dòlars el barril, dada que representa una depreciació de més del 5%.

Nou membre

En la reunió de l’OPEP d’ahir, Guinea Equatorial va ser acceptada per aquesta organització com a soci número 14, en una breu cerimònia a la seu de Viena del càrtel petrolier. Aquest país passa a ser el sisè de l’Àfrica a l’OPEP, després d’Angola, Algèria, el Gabon, Líbia i Nigèria, i el segon productor més petit entre aquests socis, per sobre del Gabon.

LA XIFRA

51,35
dòlars
el barril és el preu que va marcar ahir el petroli Brent, de referència a Europa, gairebé un 5% menys.

Veneçuela i l’“amenaça” del petroli d’esquist als EUA

Veneçuela considera una “amenaça” l’auge del petroli d’esquist dels EUA, que ha portat a la reducció de les importacions de cru de Washington, segons va indicar ahir el ministre del Petroli de Veneçuela, Nelson Martínez. “Venem uns 800.000 barrils de petroli [diaris] als EUA”, va recordar Martínez, que va dir que encara s’havia de valorar com l’augment de la producció d’esquist als EUA afectaria les importacions. Pel que fa a la proposta del president Trump de vendre la meitat de les seves reserves estratègiques i facilitar l’explotació petroliera a Alaska, que podria neutralitzar les retallades de l’OPEP, el ministre veneçolà va assenyalar que caldrà veure si això es materialitza: “Òbviament, tindrà un impacte, però Donald Trump ha dit moltes coses...”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Washington dona ultimàtum de nou mesos per vendre TikTok

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat