Economia

Societat

Neguit entre els musclaires per l’escalfament de l’aigua

Els aqüicultors estan a punt de tancar la campanya a les badies del Delta amb l’extracció de 3,5 milions de quilos de musclos

L’aigua fa dies que registra 28 graus centígrads i més temperatura afectarà la cria

L’onada de calor de l’última setmana ha fet pujar també la temperatura de l’aigua de les badies dels Alfacs i el Fangar i podria perjudicar els musclaires del delta de l’Ebre just al final de la campanya. Segons la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre (Fepromodel), l’aigua de les badies fa dies que registra entre 27 i 28 graus centígrads i si continua escalfant-se farà malbé el volum de producció que encara hi ha pendent d’extreure, així com la cria de musclo. “Si durant més de deu dies seguits la temperatura de l’aigua supera els 28 graus perdrem tota la cria i s’haurà de tornar a sembrar”, ha explicat el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet. Una situació que els musclaires ja van patir la passada campanya: als Alfacs van perdre el 100% de la cria i al Fangar, el 50%. Aquestes pèrdues van forçar el sector a fer una inversió de 500.000 euros per garantir la producció d’aquesta campanya.

Tot i que habitualment els aqüicultors dels Alfacs ja han recol·lectat tota la producció a final de juliol, aquest agost encara hi ha musclos a la badia. “Ha estat una campanya dolenta comercialment, hi ha hagut molta competència i les vendes de musclo del Delta han baixat”, ha manifestat Bonet. I si l’escalfament de l’aigua no fa malbé la producció que encara queda a les muscleres, es recolliran 2,8 milions de quilos de musclos. En el cas del Fangar, la campanya comença una mica més tard que als Alfacs i sempre s’allarga fins a mitjan agost, i la previsió és recollir 700.000 quilos de musclos. “El 14 d’agost és una data potent de venda de musclo i habitualment acabem la campanya”, ha dit Bonet.

Potenciar la marca

Les cloïsses s’han incorporat enguany a la marca Marisc del Delta, un distintiu amb què els aqüicultors ja fa anys que comercialitzen part de la producció de musclo i ostra. L’objectiu dels aqüicultors és incrementar de manera progressiva les vendes als mercat de proximitat i reduir el volum d’exportació d’ostra, que majoritàriament es comercialitza al mercat francès sense cap marca. En aquest sentit, Fepromodel està pendent de rebre finançament europeu per impulsar un pla de millora de la gestió comercial. Es tracta d’una actuació inclosa en el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Ebre Biosfera, que lidera el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre. “El pròxim mes de setembre sabrem si tenim finançament per a aquesta iniciativa”, ha assenyalat el gerent de Fepromodel. A més de la millora de la gestió comercial, els musclaires plantegen la creació d’una denominació d’origen, fer recerca en cultius alternatius i transformació de producte, com ara ostres en conserva.

LA FRASE

Ha estat una campanya dolenta comercialment perquè hi ha molta competència.
Gerardo Bonet
GERENT DE LA FEDERACIÓ DE PRODUCTORS DE MOL·LUSCOS

LA XIFRA

3,5
milions
de quilos de musclos han produït els aqüicultors del delta de l’Ebre aquesta campanya.

L’IRTA estudia l’aigua del Fangar

La temperatura mitjana de l’aigua de la badia del Fangar s’ha incrementat uns 4 graus els últims anys. Un escalfament que els aqüicultors atribueixen a la falta de circulació d’aigua a l’interior de la badia pel seu progressiu tancament. És per això que fa anys que reclamen el dragatge de la bocana del Fangar, una actuació que l’administració no descarta, tot i que prèviament vol estudiar quina és la problemàtica de la badia i com afecta a la producció aqüícola. Així, després d’un primer estudi encarregat pel Departament d’Agricultura que mostra el retard en la renovació de l’aigua del Fangar, ara n’està fent un altre l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) per determinar com la circulació de l’aigua afecta la producció aqüícola. En aquest sentit, s’han pres mostres tant a l’interior com a l’exterior de la badia i s’implementarà un sistema de gestió que permeti millorar les pràctiques de cultiu. “El resultat de l’estudi estarà a final de setembre, però, més enllà de la realització d’estudis, el que reclama el sector a l’administració és que adopte mesures per garantir la producció de musclos i ostres al Delta”, ha manifestat el gerent de Fepromodel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia