Economia

pagesia

guerra de preus

La patronal i les cooperatives s’alien per la crisi de la fruita

Productors lleidatans i aragonesos han programat una inèdita convocatòria de protesta conjunta

Els preus estan estancats per sota dels costos de producció i reclamen solucions per desblocar el mercat

La mobilització per trobar solucions a la crisi de preus de la fruita de pinyol cada cop és més compacta. Productors de Lleida i d’Aragó s’uneixen per dur a terme un acte de protesta a l’A-2 a Soses (Segrià). La convocatòria, organitzada per Asaja i per la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça, s’havia de dur a terme avui, però ha estat ajornada fins al dia 22 arran de l’atemptat d’ahir a Barcelona. Serà la primera protesta conjunta d’agricultors aragonesos i catalans per posar de manifest la greu situació del sector de la fruita dolça. Els productors exigeixen aplicar mesures per pal·liar la crisi de preus.

Segons el president del sindicat Asaja a Lleida, Pere Roqué, la retirada d’una important quantitat de tones de la fruita que hi ha emmagatzemada a les càmeres frigorífiques és la mesura “més viable i factible” per tornar a remuntar el mercat i reactivar la comercialització de la fruita a preus justos. “No podem esperar que la gent de Brussel·les torni de vacances’’, ha denunciat. El secretari de la fruita dolça de Jarc-Coag, David Borda, ha demanat als representants de totes les centrals de fruita que redirigeixin la fruita que fa un mes que és a les càmeres cap a transformació en sucs i que no mogui ni un quilo més sense tenir assegurat un preu just i adequat per als pagesos.

L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) ha donat tot el suport cap a les organitzacions agràries. Afrucat qualifica d’insostenible la situació, amb preus que es mantenen entre 10 i 15 cèntims per quilo per sota del preu de producció. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) també ha mostrat el seu suport.

El Comú exigeix abaixar l’IBI rústic del 95%

El grup municipal del Comú de Lleida a l’Ajuntament de Lleida va reclamar ahir mesures extraordinàries per ajudar el sector agrari en aquesta greu crisi de preus. El Comú ha demanat una rebaixa del 95% en l’IBI rústic d’enguany, una fórmula de reduir les càrregues impositives als pagesos de l’Horta de Lleida, sempre que siguin titulars d’explotacions fruiteres actives, segons va explicar la representant del Comú a la comissió de l’Horta de la Paeria, Marina Pifarré. El regidor Sergi Talamonte va afegir-hi que la mesura es pot aplicar ja aquest exercici i que “només és una qüestió de voluntat política”. Altres municipis del Segrià, amb un fort pes agrari, com Aitona, Soses, Almacelles i Alfarràs, ja han anunciat que reduiran l’IBI rústic, que també és una de les mesures incloses en el manifest d’alcaldes del Segrià que la Paeria va signar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia