la contra

La pluja no aigualeix les rebaixes

Botigues i centres comercials de les comarques gironines reben una bona afluència de clients, malgrat l'arribada de l'onada de fred i les precipitacions d'aigua i neu

Ni la pluja ni l'onada de fred no han pogut aigualir l'inici de les rebaixes. En una mà, el paraigua. A l'altra, un parell de bosses amb els articles acabats de comprar. Aquesta era, ahir, una imatge recurrent a la majoria de poblacions gironines. Sobretot al matí, quan el temps no era tan virulent. A la tarda, quan la pluja i el fred van anar a més, l'opció triada van ser els centres comercials. A l'Espai Gironès, de Salt, per exemple, van rebre ahir un 20% més de visitants que el primer dia de rebaixes de l'any passat. La crisi econòmica ha marcat el 2009 i la contenció en el consum ha estat generalitzada. Fa la sensació que per això aquestes rebaixes eren molt esperades. Només calia veure com estaven ahir les botigues i els centres comercials. A vessar de clients.

Diuen que cada català es gastarà uns 100 euros, de mitjana. I ja el primer dia feia la sensació que no es volia contradir l'estadística. Adolescents anhelosos de gastar els diners que els havien portat els Reis, mares que aprofitaven el darrer dia de festa de la mainada per comprar-los roba, gent que feia una escapada de la feina per veure si podia comprar aquell article que tenia ullat des de feia setmanes o d'altres que, simplement, feien una volta. L'ocasió no és per desaprofitar-la. I és que en alguns comerços han encetat les rebaixes amb descomptes de fins al 70%.

Els comerciants afronten aquest període amb optimisme. «En aquesta conjuntura econòmica la gent és més curosa amb les despeses, tothom procura no malbaratar els diners, de manera que molts ja havien fet un raconet per destinar-lo a les rebaixes», explica Josep Maria Noguer, president de l'agrupació Girona Centre Eix Comercial. El cap de setmana a tocar, tenint en compte que aquest diumenge serà el primer de l'any amb les botigues obertes, i una onada de fred que convida a comprar roba d'abric fan preveure que l'inici de les rebaixes serà bo.

Ahir al matí, alguns establiments encara feien els darrers retocs. La majoria, però, la mateixa vigília de Reis, a la nit, ja posaven la nova retolació i adequaven el gènere. I van ser les botigues de roba i complements les que ahir van rebre més afluència de visitants. En altres sectors, com per exemple els establiments de joguets, aprofitaven els descomptes per acabar d'enganxar algun comprador despistat o aquells que –cada cop n'hi ha més– decideixen passar per alt les dates oficials fixades i celebren els Reis per rebaixes.

No precipitar-se en les compres

Amb l'inici dels descomptes, l'Agència Catalana del Consum i les associacions de consumidors fan les recomanacions habituals en aquestes dates. Primer de tot, no precipitar-se en la compra i comprovar que tots els productes tenen el doble preu (l'original i el rebaixat) o bé el percentatge del descompte. Els articles han d'haver format part de l'oferta habitual de l'establiment i la seva qualitat no es pot diferenciar en res de la dels articles que s'oferien abans de les rebaixes. Alguns comerços ofereixen condicions especials per aquestes dates (sobre l'acceptació de pagament amb targeta o devolucions, entre altres) però s'han d'indicar clarament i sense generar cap dubte. El consumidor té els mateixos drets tant si són rebaixes com si no ho són i, per tant, el servei postvenda i l'aplicació de garanties han de ser els mateixos.

Les rebaixes s'allargaran fins al 6 de març. I, com sempre, això genera diversitat d'opinions. Per exemple, un 30% dels botiguers enquestats per l'agrupació Girona Centre Eix Comercial consideren que les rebaixes d'hivern només s'haurien de fer al febrer. Per contra, el 12% ja estan d'acord amb les dates fixades. La realitat és que tenim més de dos mesos per comprar articles que fa dos dies valien el doble. O fins i tot més. Un consell: si tenen un producte al cap, no es torbin. O potser se'ls escolarà de les mans com l'aigua de la pluja que va caure durant el dia d'ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA