Economia

Economia

França i Alemanya, menys receptius a les exportacions

Els mercats que posen més obstacles coincideixen amb els receptors de la majoria de productes

Els entrebancs comercials més freqüents són les normes tècniques

El sector exportador a l’Estat espanyol està jugant un paper essencial en l’actual fase de recuperació econòmica, que es manifesta en diversos aspectes. Primer, que les exportacions de béns van tornar a marcar un màxim històric el 2016, amb un valor de 254.530 milions d’euros, i, a més, van tenir un comportament millor que les del conjunt de la zona euro i de la Unió Europea (UE). També, que el sector exterior ha tingut una contribució positiva al creixement del PIB de l’any passat. En tercer lloc, que, en època democràtica, és el primer cop que l’economia estatal registra un superàvit exterior amb ritmes de creixement del 3%, com ha esdevingut tant el 2015 com el 2016. I, finalment, que el saldo positiu de la balança corrent des del 2013 s’explica, entre altres factors, pel superàvit de la balança dels serveis no turístics, que des del 2009 ha crescut fins a estabilitzar-se a l’entorn de l’1,2% del PIB els últims anys.

Per a l’Estat espanyol, la UE és la principal destinatària dels béns i serveis, amb una quota del 66,3% el 2016. Amb la voluntat que les empreses puguin desenvolupar la seva activitat exportadora en el Mercat Únic i amb la garantia que es complirà el principi de lliure circulació de mercaderies, va néixer el projecte Línia Oberta Fase XIV, que ha elaborat la CEOE en col·laboració amb l’ICEX.

Els més reticents

L’estudi analitza els obstacles que troben les empreses per vendre les seves mercaderies i serveis a la UE i posa de manifest que els mercats amb més obstacles coincideixen amb els països cap on es dirigeixen la major part dels productes d’aquestes empreses. Aquests mercats són França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i Suècia, que sumen més del 80% dels obstacles registrats.

Per comunitats autònomes, les empreses que més obstacles han assenyalat són les del País Valencià (21,1%), Castella i Lleó (14,1%), Catalunya (11,3%) i Aragó (també amb un 11,3%).

Obstacles tècnics

Sobre els obstacles que troben per vendre les mercaderies, de les 900 empreses entrevistades, 153 han declarat 430 traves en el comerç intracomunitari dels seus productes, de manera que només el 17% d’aquestes ha trobat algun entrebanc en la seva activitat exportadora.

Pel que fa a les mercaderies, els obstacles comercials que més s’han posat de manifest són els relatius a les normes tècniques, que representen més del 70% de tots els detectats, i de què destaquen els que es refereixen a la falta d’harmonització, que obliga l’empresa a haver de complir amb les normes de cada estat membre a què vagi adreçat el producte, i els derivats de l’absència de reconeixement dels certificats o homologacions obtingudes a l’Estat espanyol.

Els obstacles relacionats amb els envasos i embalatges ocupen el segon lloc per ordre d’importància (gairebé el 15% del total), tots causats per falta d’harmonització en l’etiquetatge d’alguns productes.

Els sectors amb més entrebancs són els de les semimanufactures, l’alimentació, els béns d’equip, les manufactures de consum i els béns d’equip duradors, que, en total, sumen el 98,5% de tots els obstacles trobats.

Normes suplementàries

El 73% de les empreses entrevistades opina que les seves oportunitats de negoci dins la Unió Europea han augmentat, però lamenten els problemes relacionats amb els requisits tècnics exigits pels clients o distribuïdors en destinació que van més enllà del què exigeix la legislació de la UE. En aquest sentit, s’ha detectat un gran creixement dels problemes creats per la proliferació d’exigències tècniques privades que, sense tenir res a veure amb el funcionament del mercat únic, tenen un efecte més perjudicial que la mateixa legislació dels estats.

En segon lloc es troben els problemes relacionats amb els retards en els pagaments i, en tercer lloc, els entrebancs administratius i fiscals.

Traves xineses a la inversió estrangera

Les empreses europees han instat, recentment, Pequín a reduir els entrebancs legals al capital estranger, després que, el 2016, les inversions de la Unió Europea (UE) disminuïssin fins a un 23%, amb un volum total que es va situar al voltant dels 8.000 milions d’euros, molt lluny del potencial de 100.000 milions que la Cambra de Comerç de la mateixa UE havia fixat per a la Xina. La inversió europea en aquell país “augmentaria substancialment si s’eliminessin els obstacles d’accés al mercat i es millorés el marc legal”, ha advertit el president de la Cambra, el suec Mats Harborn.

La discriminació que detecten les empreses europees envers les xineses s’intensifica quan han de complir les normatives mediambientals, excepte a l’entorn de Pequín i al sud-est del país, que són una mica més equitatives. La discriminació es planteja tant en relació a les empreses privades com amb les empreses públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona