Economia

Medi ambient

Europa reclama un ajut “il·legal” a Iberpotash

Fa referència al runam de Vilafruns, però l’empresa diu que no va cobrar res

Un comunicat que la Comissió Europea va emetre ahir va crear desconcert a Iberpotash perquè, segons va explicar, es pronuncia sobre afers que o no van ocórrer o ja estan resolts. El comunicat parla de dos temes que no tenen a veure entre si, però que apareixen junts perquè formen part d’una mateixa denúncia que considerava que Iberpotash havia gaudit d’avantatges en dos afers: el cobriment del runam de Vilafruns de Balsareny (que el 2010 es va impermeabilitzar amb una prova pilot pública de la Generalitat) i la fiança per al runam del Cogulló de Sallent, que veien exageradament baixa.

Respecte a Vilafruns, ahir Brussel·les va instar l’Estat espanyol a reclamar a Iberpotash 5,8 milions d’euros dels ajuts públics “il·legals”. Europa entén que el cobriment l’hauria d’haver pagat l’empresa –“com a mínim el 50%”– i que, en no fer-ho, va gaudir d’un avantatge davant els competidors. Fonts d’Iberpotash, però, van indicar que l’empresa no va rebre mai diners i que la subvenció va anar directament de la Generalitat a l’empresa que va fer el recobriment. També van dir que no han rebut cap tipus de comunicat oficial sobre la qüestió.

Respecte a la fiança del Cogulló, la Comissió va indicar que és “injustificablement baixa”, però Iberpotash va recordar que l’afer “ja està resolt en els àmbits administratiu i judicial”. En efecte, la fiança que la Generalitat va marcar el 1989 era de mig milió d’euros. Un contenciós interposat per l’advocat sallentí Sebastià Estradé –traspassat l’any passat– va acabar el 2016 amb una sentència que instava la Generalitat a apujar-la fins als 7,5 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia