Economia

L’economia creix un 0,7% el segon trimestre i fixa una taxa interanual del 3,1%

El motor del PIB català segueix sent la demanda interna, amb un alentiment del consum de les famílies

Pren més protagonisme la inversió empresarial

L’economia catalana del segon trimestre segueix creixent en taxes interanuals superiors al 3% tot i que amb algun símptoma d’alentiment. Així s’observa en les dades publicades aquest divendres per l’Idescat que indiquen que en termes trimestrals el producte interior brut (PIB) ha crescut un 0,7% en relació amb el primer trimestre, una dècima menys que la primera part de l’any que va ser del 0,8%, i la taxa interanual es va situar en el 3,1%, també una dècima menys (3,2%). Tot i aquesta lleugera desacceleració, els registres trimestrals del PIB català estan una dècima per sobre del creixement de l’economia espanyola en el mateix segon trimestre (0,6%) i tres dècimes per sobre de la UE-28 (0,4%). Després d’una pèrdua de protagonisme de les exportacions, el motor del creixement del PIB català segueix sent la demanda interna, amb un alentiment del consum de les famílies i un protagonisme més gran de la inversió empresarial.

El gap diferencial de l’economia catalana en relació amb l’espanyola i del conjunt europeu s’engrandeix si es comparen les taxes interanuals registrades el segon trimestre. Així, el creixement anual del PIB català al tancar-se el segon trimestre s’ha situat en el 3,1%, quatre dècimes per sobre del 2,7% registrat pel PIB espanyol i un punt percentual per sobre del 2,1% del conjunt de la UE-28.

L’Idescat analitza el comportament dels diferents components del PIB català en el segon trimestre i subratlla el manteniment del protagonisme de la demanda interna, amb una taxa del 2,8%, una dècima menys que el primer trimestre.

Aquesta lleugera pèrdua de pes del consum intern s’explica per la disminució del consum de les famílies, amb un creixement del 2%, vuit dècimes menys que al març (2,8%), mentre que la inversió empresarial s’ha disparat fins el 4,8%, gairebé dos punts percentuals més que el primer trimestre (2,9%).

Creix la inversió industrial

Per sectors, la inversió empresarial es reactiva principalment en l’activitat industrial, amb un augment del 5,3% contra l’1,5% del primer trimestre, mentre que la construcció amb un 4,1% redueix lleugerament la seva activitat (4,6% el primer trimestre).

En relació amb l’aportació dels sector exterior, el creixement del PIB se situa en el 0,6%, una dècima menys que el primer trimestre. Aquesta menor aportació de les exportacions catalanes al PIB s’explica principalment per una reducció ’’significativa’’ de l’evolució de les vendes de béns i serveis (1,6% contra el 4,9% del trimestre anterior).

L’Idescat recorda que en aquesta davallada del pes exterior s’ha de tenir en compte el context internacional on les exportacions del conjunt de la UE han deixat de créixer.

Les importacions també mantenen un bon ritme amb un creixement del 2,8%, tres dècimes per sota de la taxa del primer trimestre.

El segon trimestre, encara sense tenir en compte la disminució de l’activitat turística de la temporada d’estiu, el consum dels estrangers a Catalunya ha crescut el 6,9%, per sobre del 5,5% del primer trimestre.

Des del punt de vista de l’oferta, l’Idescat destaca que el sector industrial manté una ’’notable activitat’’ amb una taxa de creixement del 4%, tot i que inferior al percentatge del primer trimestre (4,9%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia