Economia

Els pagesos de l’Albera, farts de patir els danys de les vaques descontrolades

Una trentena de ramaders, vinyaters i productors de Sant Climent Sescebes i Espolla reclamen solucions als serveis d’Agricultura pels perjudicis

“La problemàtica de les vaques assalvatjades fa molts anys que dura, i la paciència de la gent s’ha esgotat”, diuen els pagesos. Una trentena de ramaders, vinyaters i productors de la zona de Sant Climent Sescebes i Espolla s’han dirigit amb aquestes paraules –a través d’una carta conjunta– als serveis territorials d’Agricultura de Girona per denunciar els danys que provoquen als seus cultius els escamots de vaques descontrolades: a l’estiu, es cruspeixen els brots verds de les vinyes; a continuació, les rames de les oliveres, i d’aquí a poc l’objectiu seran els sembrats dels camps. Lluís Pagès, que es dedica a la ramaderia ecològica d’ovelles al sector dels Vilars (Espolla), alerta d’un altre perill: la contaminació que segons ell poden propagar uns animals que es multipliquen sense cap control sanitari.

“No entenem que, d’una banda, se’ns exigeixi complir normatives molt estrictes i, de l’altra, l’administració no resolgui un problema que fa tants anys que dura”, lamenta el pagès.

Explotacions extensives

La problemàtica no és nova, ja que es va originar fa 20 o 25 anys. A l’Albera hi ha dues grans explotacions de ramaderia extensiva –l’una, a Requesens; l’altra, a Baussitges–, a les quals els pagesos afectats atribueixen la responsabilitat de tot plegat.

A partir d’exemplars fugats d’aquestes explotacions, s’haurien anat constituint escamots d’animals que s’han anat reproduint i han format grups de vaques que campen al seu aire, a banda i banda de la frontera. Les conseqüències en els cultius són les més evidents, però també generen problemes de seguretat per a les persones i per al trànsit a les carreteres.

Els pagesos afectats reclamen que aquests animals siguin sacrificats, com ja s’ha fet en alguna ocasió. El 2014, els agents rurals en van abatre a trets alguns exemplars i d’altres van ser capturats. També a la Catalunya del Nord, el 2015, quan la prefectura va ordenar sacrificar una quinzena de vaques errants arran d’un episodi en què un d’aquells animals va provocar un accident de trànsit a la carretera del Pertús. Si els animals es poden identificar (amb els cròtals que porten a les orelles o amb el xip que els animals de ramaderia duen en una bola a l’estómac), se n’han de fer càrrec els propietaris. Si no és el cas, també són sacrificats pels serveis veterinaris, perquè no se’n pot garantir la traçabilitat. Quan els animals són abatuts a la muntanya, es genera un nou problema per retirar-ne els cossos.

Segons l’administració, és competència dels ajuntaments. Els alcaldes, però, no poden ni volen assumir costos derivats d’una situació de la qual es consideren perjudicats.

Segons els pagesos afectats, hi hauria unes 50 vaques sense control sanitari ni identificació alimentant-se dels farratges d’altres explotacions, vinyes i oliveres. “No estem en contra que es recuperin races autòctones i, si serveixen per mantenir el sotabosc, benvingudes siguin. Ara bé, el bestiar ha d’estar ben gestionat, i no pot campar lliurement sense cap control”, conclouen.

Un problema antic i que no es resol

Els serveis territorials d’Agricultura a Girona són coneixedors de la problemàtica de les vaques descontrolades a l’Albera i asseguren que no s’ha deixat mai de treballar per intentar resoldre una situació complexa i que s’arrossega des de fa molts anys. En l’últim any, Agricultura recalca que s’han celebrat diverses reunions, amb afectats i ramaders, i l’última va tenir lloc aquesta setmana passada amb els alcaldes d’Espolla, Sant Climent Sescebes i Cantallops. D’aquesta última trobada, n’hauria sortit la proposta de fer un tancat per atraure les vaques posant-hi menjar i així poder-les capturar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia