Economia

El govern decreta els serveis mínims per a la vaga general del 21-F

Es preveu el funcionament del 33% dels trens de Rodalies i Regionals i del 50% del metro i bus en hores puntes

Les urgències i els tractaments mèdics inajornables s’atendran com un dia normal

Els serveis mínims decretats per la Generalitat de cara a la vaga general convocada per al pròxim 21 de febrer preveu el funcionament del 33% dels trens de Rodalies i Regionals, i del 50% del metro i l’autobús urbà a Barcelona en hores punta.

En l’àmbit de la sanitat, la Generalitat ha dictat el normal funcionament de les urgències i de les unitats de cures intensives, així com la necessitat de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions de necessitat vital i les intervencions quirúrgiques inajornables.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet pública aquest dimarts l’ordre de serveis mínims que regula el funcionament dels serveis bàsics durant la jornada de dijous, quan el sindicat minoritari Intersindical-CSC ha convocat una vaga general.

El sindicat, que al·lega per a la vaga motivacions com la reclamació de la derogació de la reforma laboral i la petició d’implantació d’un sou mínim català de 1.200 euros, emmarca la protesta en un context de mobilitzacions a favor dels drets i les llibertats.

Transport

En l’àmbit del transport públic, l’ordre del Govern contempla serveis mínims del 33% durant tot el dia en els serveis de Rodalies i regionals de Catalunya; i del 50% en hores punta i el 20% en hores vall en el metro de Barcelona, autobús, tramvia i Ferrocarrils de la Generalitat, mentre que el servei de transport de viatgers de la ciutat a l’aeroport del Prat també funcionarà, almenys, en un 50%.

Per hora punta, s’entén la franja que va de les 06.30 a les 09.30 hores, mentre que les hores vall van de les 17.00 a les 20.00 hores.

Atenció sanitària

Respecte a l’atenció sanitària, l’ordre preveu el normal funcionament de les urgències i de les unitats especials com les cures intensives, la unitat de coronàries o els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, així com l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent.

En els centres d’atenció extrahospitalària, es garantirà l’assistència urgent amb un 25% de la plantilla.

Ensenyament

En l’àmbit dels centres docents no universitaris i guarderies, els serveis mínims inclouen una persona de l’equip directiu per escola i, en el nivell d’infantil i primària, un docent per a cada 6 aules.

En educació especial, aquesta ràtio serà d’un docent per a cada 4 aules, i en les guarderies públiques treballarà un terç de la plantilla.

Urgències

A més, l’ordre regula també els serveis mínims en altres àmbits com són l’atenció de les comunicacions d’urgències i emergències com sanitàries, de bombers o avaries de subministrament i l’extinció d’incendis en indústries, entre d’altres punts.

Justícia

A l’administració de Justícia, els centres penitenciaris hauran de tenir el mateix serveis que en un dia festiu, el 50% del personal de rehabilitació i el 65% del personal d’oficines, mentre que els jutjats de guàrdia hauran d’estar al 100% de les seves funcions.

TV i ràdio públiques

Quant als serveis informatius de la ràdio i televisió públiques, la cobertura mínima ha de ser del 50% dels continguts habituals dels seus canals, emissores i portals i han d’emetre la informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població.

La Intersindical-CSC, sindicat independentista, va convocar ja vaga general a Catalunya un dia després que l’Audiència Nacional decretés l’ingrés a la presó de l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i d’altres exconsellers, així com l’atur de dues hores del passat dia 21 de desembre, coincidint amb la reunió del Consell de Ministres de Barcelona .

A la convocatòria s’hi han adherit diversos partits polítics i entitats, entre les quals l’ ANC i Òmnium Cultural, a més dels sindicats d’estudiants universitaris.

De fet, els sindicats estudiantils universitaris han convocat una concentració a les 12.30h a la plaça Universitat.

A la tarda, hi ha convocada una manifestació unitària que sortirà des dels Jardinets de Gràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona