Els apicultors perden un 85% de la mel de primavera

La humitat fa retardar la campanya

El 2009 va ser un any excepcional per als productors de mel del Perelló, que van aconseguir una producció d'1 milió de quilos quan l'habitual són uns 600.000 quilos de mel. Enguany, però, no s'arribarà a aquesta xifra i en el millor dels casos els apicultors es conformen a arribar al 50% de la producció de mel d'un any normal.«És un any molt complicat amb un hivern molt llarg que ha fet retardar la floració, i per obtenir mel és necessari que hi hagi flor i bona temperatura», va explicar el president de la cooperativa Apícola Tarragonina, Lluís Casanova. «Hem perdut el 85% de la producció de mel de primavera», va afegir Casanova, que va comparar les dades de producció d'enguany amb les del 2009. Contra els gairebé 400.000 quilos de mel que havien recol·lectat els productors l'abril del 2009, el 2010 la xifra es redueix a ben just 30.000 quilos. «Si no fos perquè el cap de setmana és la fira de mel els apicultors encara no haurien recollit gens de mel», va dir el president de l'Apícola Tarragonina.

Tot i que amb la temporada d'alta muntanya es pot compensar la pèrdua de producció que afectarà els apicultors a la primavera, Casanova recorda que aquesta producció és molt inestable. «La producció del Pirineu representa un 20% del total que fan els socis de la cooperativa, però hi ha molts anys que és baixa», va dir el president de la cooperativa.

Menys abelles

Les baixes temperatures de l'hivern han fet reduir la població d'abelles i actualment n'hi ha de 10.000 a 12.000 per arna. «Perquè una arna sigui productiva ha de tenir unes 25.000 abelles», va assenyalar Casanova, que va destacar també que les poques abelles que hi ha estan molt agressives, cosa que dificulta la feina dels apicultors. La humitat no ha afectat només la quantitat de mel, també se n'ha ressentit la qualitat. L'Apícola Tarragonina té un total de 217 socis i 27.000 arnes, un 80% de les quals són d'apicultors del Perelló, que és on es concentren les explotacions més grans. El sector apícola factura 1,8 milions d'euros a la demarcació.

Firabril no nota la crisi

Aquest cap de setmana tindrà lloc la fira de la mel i l'oli del Perelló, Firabril. La crisi econòmica no ha afectat aquesta mostra, que reunirà uns 70 expositors, segons va explicar ahir l'alcalde del Perelló, Ferran Cid. A més hi haurà 23 carpes d'artesans, exposició de maquinària i més de 90 parades exteriors en una zona de 10.000 metres quadrats. La principal novetat d'aquesta edició, que espera superar els 30.000 visitants de l'any passat, és la promoció de l'olimelada, una salsa que han elaborat tres veïnes del Perelló i que ha guanyat el concurs de receptes convocat per l'Ajuntament. L'olimelada conté oli, mel, pol·len, ametlles, timó, romer, sal i pebre i serveix per acompanyar tant carn com peix o amanides. D'altra banda, enguany es farà el 25è concurs de la mel, un certamen consolidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.