Economia

El Banc d’Espanya avisa la banca pel possible augment de demandes judicials per l’IRPH

El supervisor alerta que es poden produir nous litigis contra el sector bancari espanyol vinculats a les hipoteques referenciades a l’IRPH

La banca es pot enfrontar a un augment de demandes judicials, ha alertat aquest dimarts el Banc d’Espanya. En un informe sobre estabilitat financera, el supervisor ha advertit que el “risc legal” s’ha incrementat significativament en els últims anys i ha indicat que hi pot haver un possible augment de litigis vinculats al judici per les hipoteques referenciades a l’índex de referència dels préstecs hipotecaris (IRPH), que una escala de valors que ha disminuït menys que l’Euríbor.

La resolució del judici per part del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) està previst a finals d’any. Per prevenir l’impacte d’una sentència desfavorable, el regulador ha demanat als bancs que han firmat més préstecs hipotecaris tenint en compte aquest índex que preparin un pla contingent amb mesures de prevenció. En el mateix informe, el Banc d’Espanya recorda que la banca va haver de retornar més de 2.200 milions d’euros per altres processos ja tancats com el de les clàusules sòl.

En tot cas, el Banc d’Espanya assenyala que l’impacte seria “bastant heterogeni” en funció de l’exposició que tinguin les entitats a aquest índex hipotecari. “La resposta del TJUE s’espera per a la segona meitat de 2019 i el sentit d’aquesta pot donar lloc a un augment de les demandes sobre aquesta qüestió, així com afectar el cost legal esperat”, apunta el regulador. D’altra banda, avisa que el risc legal no només té un cost en forma d’indemnitzacions, sinó que també causa una pèrdua de la reputació del sector i de la confiança dels clients, un “element essencial” pel desenvolupament del negoci bancari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia