Economia

L’ANC arrasa en les eleccions a la Cambra de Barcelona

Preveu dividir la legislatura en mandats de dos anys entre un home i una dona

Mònica Roca, d’IsardSat, es perfila com a candidata i l’altre candidat podria ser Joan Canadell o Pere Barrios

La Cambra de Barcelona tindrà una dona com a presidenta d’aquí a un parell d’anys, després d’un mandat, també de dos anys, d’un altre dels membres de la candidatura guanyadora en les últimes eleccions al ple de la institució, l’equip d’Eines de País. Impulsat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), aquest equip va donar la sorpresa durant el recompte fet dimecres a la nit, ja que va obtenir 32 dels 40 llocs del ple que es trien per sufragi entre els empresaris.

Pere Barrios, de l’empresa Recam Làser, un dels portaveus d’Eines de País, confirma aquest projecte de bicefàlia alternada i no s’autodescarta com a possible presidenciable, malgrat que hi ha altres membres de la candidatura que també es podrien presentar per ocupar la cadira principal de la Cambra, com ara Joan Canadell (Petrolis Independents). Més segur és el nom de la dona que agafarà el relleu d’aquí a dos anys. Algunes fonts properes a Eines de País donaven per fet que la segona fase del mandat serà liderada per Mònica Roca, del grup IsardSAT.

La victòria es va conèixer en una nit electoral caòtica, en què mentre els encarregats del recompte anunciaven que calia esperar per tenir resultats definitius –hi ha una bossa d’uns 900 vots “sospitosos” que calia verificar–, d’altres ja filtraven que la llista de l’ANC tindrà majoria en el ple, fins i tot després d’afegir-hi les 6 vocalies reservades a les patronals, que encara han de decidir com s’omplen, i les 14 cadires “de pagament”, que es destinen als empresaris que abonen un mínim de 75.000 euros anuals per al pressupost de la Cambra i entre els quals hi ha la vella guàrdia de l’empresariat català, liderats per grups de la dimensió de CaixaBank, CriteriaCaixa, Naturgy, Banc Sabadell, Abertis o el RACC. Tots plegats hauran d’assimilar que el canvi vindrà a través del sobiranisme i no pas de cap de les tres candidatures que duien un presidenciable assignat, liderades, respectivament, per Enric Crous (Damm, Cacaolat), Carles Tusquets (Mediolanum, Trea) i l’advocat Ramon Masià.

En declaracions a aquest diari, Joan Canadell va anunciar “un gir de 180 graus a la Cambra”, ja que a partir d’ara “estarà més orientada cap als petits i mitjans empresaris d’arrel catalana i no pas cap a les grans empreses i les oligarquies de Madrid”. Un altre vector de la nova gestió serà destinar temps a informar com el procés de construcció de la República pot generar avantatges econòmics en el país i també a denunciar l’impacte del dèficit d’inversions estatals.

“Volem fer una forta apertura democràtica –va afegir Canadell–, fent consultes periòdiques sobre temes d’interès, com ara calibrar el suport de l’independentisme entre el teixit empresarial, més enllà de la participació en les eleccions, que encara ha estat insuficient malgrat que molt superior a les d’edicions anteriors, i quins estarien disposats a impulsar la sobirania fiscal a Catalunya.

Amb la llista de l’ANC, a més del més que segur viratge ideològic en la gestió de la Cambra, es produeix també un canvi de filosofia contra el personalisme que ha caracteritzat la institució en els últims anys. Per Pere Barrios, “finalment hi haurà empresaris a la Cambra”, fent al·lusió al fet que, fins ara, els membres del ple “han estat directius de grans empreses sotmesos als interessos dels seus superiors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia