Economia

La Premi Pulitzer Applebaum lamenta l’absència de la Unió Europea a l’enfrontament de Trump i la Xina

La periodista alerta al Cercle d’Economia que “assumir que viure en democràcia és la millor opció, cau arreu d’Europa”

La periodista i premi Pulitzer Anne Applebaum ha advertit aquest dijous al Cercle d’Economia de Sitges que “l’assumpció que viure en un sistema democràtic és la millor opció, cau arreu d’Europa”.

En una conferència a la reunió del Cercle a Sitges ha assegurat que per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial, els reptes provenen d’alguns dels països “més grans i rics”, com els Estats Units. “Tenim a la Casa Blanca un aïllacionista, un nacionalista”, ha lamentat, destacant el desinterès de Donald Trump per la Unió Europea.

“Hem assumit durant dècades que les democràcies riques no rebutjarien els seus sistemes, però les visions sobre la democràcia són més ambivalents del que pensàvem”, ha admès. Segons Applebaum, un dels principals “perills” és l’enfrontament de Trump i la Xina i l’interès creixent del gegant asiàtic per promoure el seu model arreu. “La Xina, com Rússia, és un repte, perquè ara està començant molt més agressivament a promoure el seu model, sistema i productes, i manera de pensar dins dels nostres països”, ha assegurat Applebaum des de Sitges, assegurant que els occidentals no tenen clar quin rumb prendre davant de la revolució digital.

Segons aquesta experta i premi Pulitzer, el fet que Trump hagi decidit emprendre una guerra comercial “sol” contra Pequín també genera perills en un context en què Europa està “absent”.

Preguntada per la possibilitat d’un conflicte obert entre la Xina i els EUA, Applebaum ha dit que estem en un “punt d’inflexió” i que si la guerra comercial de Trump continua, la tendència tradicional dels xinesos de conformar-se amb l’status-quo pot canviar, i hi pot créixer “el nacionalisme”.

“Tendeixo a pensar que com que la guerra no és en l’interès de ningú, ara, no passarà, però això també es podria haver dit la primavera del 1940”, ha afirmat, veient com a “perillosa” la situació fràgil a Taiwan. Segons ella, la “competència creixerà” entre els EUA i la Xina, i Trump ha comès “l’error” d’emprendre sol el conflicte comercial amb Pequín.

“Crec que hi havia una possibilitat que els EUA i la UE defensessin l’opció d’un canvi en les condicions de comerç amb la Xina”, ha dit, admetent que els xinesos han accedit de manera avantatjosa als mercats occidentals en un model que els occidentals no han pogut replicar al mercat xinès. “Però la narrativa de Trump i el poc que li agrada Europa no ho han permès”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona