Economia

Canadell afronta amb “il·lusió” la seva entrada a la Cambra i “sense cap mena de por” a les impugnacions

La institució empresarial barcelonina es renova dilluns amb la constitució del ple que farà president per majoria absoluta el candidat d’Eines de País

El futur president de la Cambra de Comerç de Barcelona i candidat d’Eines de País, Joan Canadell, afronta la seva entrada a la institució amb “molta il·lusió” i “sense cap mena de por” a les impugnacions del resultat de les eleccions. La candidatura independentista vinculada a l’ANC va guanyar per majoria absoluta les eleccions de principis de maig amb 31 dels 40 vocals que hi havia en joc. Així doncs, no hi ha dubte que Canadell serà escollit substitut del president sortint, Miquel Valls, al ple de constitució de la nova Cambra, que se celebrarà dilluns. “Els resultats de les eleccions han estat molt clars”, defensa Canadell en declaracions a l’ACN, afegint que “no acceptar-los és no saber perdre”. Les candidatures de Carles Tusquets i Ramon Masià han presentat recursos contra el procés electoral i han demanat la suspensió cautelar del ple que renovarà els membres de la Cambra. “Nosaltres no tenim cap mena de por que no puguem tirar endavant i gestionar la Cambra a partir d’ara”, assegura Canadell, que defensa que “no hi ha hagut cap mena d’irregularitat” a les eleccions.

El candidat d’Eines de País afirma que vol “treballar en positiu” i espera que deixin “treballar tranquil·lament” l’equip que encapçalarà amb l’objectiu de “desenvolupar el màxim potencial econòmic de les empreses catalanes”. Sobre les reticències amb les quals alguns sectors empresarials i mediàtics han rebut la victòria d’Eines de País pel seu posicionament independentista, el candidat diu que aquest “soroll de fons” no els “destorba”: “Tenim clar quin és el nostre objectiu. Dit això, ens sembla una mica trist que alguns mitjans es posin nerviosos”, diu, lamentant que els “critiquin” abans d’haver iniciat el mandat pel fet de “defensar la independència de Catalunya”.

Canadell, copropietari de Petrolis Independents, serà president els primers dos anys de mandat i l’empresària Mònica Roca, d’IsardSat, es posarà al capdavant de la institució la segona part del mandat, seguint la intenció de la candidatura de promoure una presidència paritària. Durant els primers dos anys, Roca serà vicepresidenta primera. El futur president de la Cambra ha expressat la voluntat de fer “pinya” amb la resta del ple de l’ens cameral i, de fet, espera ser elegit amb “força més vots” que els 31 d’Eines de País.

“Sabem que hi ha gent de pràcticament totes les candidatures, a excepció del senyor Tusquets, que ens votaran a favor”, diu, esperant rebre vots a favor també d’entre les 14 cadires “de plata” designades per les grans empreses. Canadell defensa que tindran una actitud dialogant, que ja han començat a exercir, i explica que s’han reunit amb “pràcticament totes les associacions empresarials del país”.

Impugnacions de les eleccions

Les candidatures de Carles Tusquets, president del Banco Mediolanum que comptava amb el suport de gran part de les grans empreses catalanes, i Ramon Masià, advocat i economista amb una llarga trajectòria a la Cambra, han demanat a la Generalitat que suspengui cautelarment el resultat de les eleccions i aturi la constitució del ple de dilluns que, tot i això, es manté.

Tusquets i Masià, que van obtenir tres i una vocalia, respectivament, consideren que es van produir “irregularitats” en el procés electoral -amb el vot remot telemàtic- així com en l’auditoria que es va fer posteriorment. Per això, han presentat recursos contra la resolució de la Junta Electoral Central que proclama els resultats definitius. D’una banda, per via administrativa davant la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, i també davant la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

“Són lliures de fer les impugnacions que vulguin i, en tot cas, esperem que el jutge que ho hagi de resoldre vegi que aquí no hi ha hagut cap mena d’irregularitat perquè ja hi ha hagut una auditoria que ha certificat que les eleccions han estat ben fetes. Per tant, entenem que no hi ha d’haver cap mena d’inconvenient”, afirma Canadell.

Primeres accions com a president

Sobre les mesures que vol adoptar, Canadell menciona com a prioritat la millora del finançament de la Cambra perquè estigui al nivell de les d’altres regions d’Europa, com Milà; una major democratització de l’ens amb la correcció del cens, que no inclou moltes empreses i autònoms, segons ha explicat Canadell; i la posada en marxa d’un sistema de consultes per preguntar l’opinió dels empresaris. Canadell ja va avançar fa setmanes que consultarien sobre si l’empresariat estaria a favor que la Cambra participi en la construcció de la República catalana o sobre la figura del rei Felip VI.

Miquel Valls, substituït 17 anys després

El president sortint porta 17 anys al capdavant de l’ens cameral. Canadell creu que justament això és “l’únic” que pot retreure a Valls. “Potser ha estat més anys dels que tocaven perquè és bo rejovenir les institucions”, argumenta, encara que afirma que “ha fet el que bonament ha pogut” al capdavant de la Cambra. Valls es va acomiadar de la presidència de la institució defensant que sota el seu mandat “la Cambra no ha estat mai sotmesa a cap interès, ni del govern de Madrid, ni de la Generalitat, ni de l’Ajuntament de Barcelona”.

Valls va assegurar que el “consens” va ser un dels principals “valors” del seu mandat, i va afirmar que deixa a l’equip d’Eines de País una Cambra amb una “base sòlida” i una bona “gestió patrimonial” i va confiar que segueixi sent “un referent”. “Si tenim prestigi i reputació és perquè hem estat independents de la política”, va insistir. En aquest sentit, Canadell ja ha anunciat que deixarà de formar part de l’ANC quan sigui president de la Cambra per centrar-se en la institució.

Ple de renovació de l’ens

El ple de la Cambra de Comerç de Barcelona es constituirà dilluns a les 10 hores al Saló de Cònsols de la Casa Llotja de Mar. Els 60 membres del ple -40 elegits a les eleccions, 14 designats per grans empreses i 6 de les patronals- elegiran en votació individual, nominal i secreta mitjançant urna i papereta el president de la Cambra. També votaran la designació de la resta de membres del Comitè Executiu, l’òrgan permanent de gestió de l’ens format per un total de 12 persones, comptant el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia