Economia

Recompra d’accions

Es refreden les bones perspectives comercials sorgides de la reunió Trump-Xi a la cimera del G-20 d’Osaka

La recompra d’accions ha estat i continua sent un dels pilars del bon comportament de l’índex borsari nord-americà S&P 500. Les companyies hi dediquen part dels seus recursos, normalment perquè les accions cotitzen amb descompte respecte a la seva valoració objectiva. Així, s’aconsegueix un doble objectiu: es reforça la cotització amb les compres i es retribueix l’accionista mitjançant la seva amortització, amb un impacte positiu en la valoració. L’eterna qüestió sobre si aquesta és la millor opció o només demostra la falta d’una estratègia industrial inversora empal·lideix quan els inversors no semblen disposats a pagar el que realment valen les companyies. En aquest context no hi ha millor mostra de confiança i de suport que un pla de recompra.

I, malgrat tot, aquesta pràctica continua sent molt més habitual als EUA. Allà, des del 2017, amb la reforma fiscal de Trump i l’increment continu de l’endeutament, la rendibilitat de les recompres d’accions s’ha situat per damunt del 3,5% i la rendibilitat total, en el 5,5%.

Les recompres d’accions tenen la seva cara B, que és l’increment de l’endeutament. Des del 2017, la ràtio de deute sobre capitalització a l’S&P 500 s’ha mantingut prop de màxims del 2003 (95,5%), i per damunt del pic de juny del 2009 (91%). Igualment, el deute de les empreses no financeres hauria augmentat en aquest segon trimestre del 2019 fins a un nou rècord del 74,5% sobre el PIB nominal i superaria així el màxim de juny del 2009 (73,3%). Tot i que les polítiques monetàries més laxes han provocat que el grau de palanquejament sigui cada cop menys rellevant, els nivells assolits deixen poc marge de maniobra per continuar augmentant-lo i per afavorir recompres d’accions més agressives o noves, cosa que, juntament amb l’estancament en beneficis i el descens en les ràtios de caixa, apunten a una forta reducció en la rendibilitat que faran l’S&P 500 menys atractiu a mitjà termini.

Cal destacar que tots els sectors de l’S&P 500 han vist deteriorar-se la ràtio de caixa sobre deute en el darrer any amb relació a la seva mitjana històrica. Energia i Utilities lideren aquesta evolució, amb un 59% i un 53%, per sota de la mitjana.

Entre els sectors de l’S&P 500, Tecnologia és, de molt, el més ben situat per mantenir un elevat ritme de recompra d’accions (actualment representen una rendibilitat del 5,3%) gràcies a la baixa ràtio de deute sobre el total del seu passiu i l’elevada ràtio de caixa sobre deute, seguit per Farmàcia (rendibilitat del 3%). En un context de tipus baixos, la possibilitat de recomprar accions mantindrà l’atractiu relatiu d’aquests i de l’S&P 500 en general. Aquesta última és una raó més per mantenir la preferència a curt termini a la borsa dels EUA i no a Europa, on, llevat d’honroses excepcions –Naturgy, Iberdrola, ACS o Talgo a Espanya, o SAP, Vinci, Unilever i Safran, entre d’altres, a Europa–, els plans de recompra continuen sent pocs i, en general, poc ambiciosos.

D’altra banda, es refreden les bones perspectives comercials sorgides arran de la reunió Trump-Xi a la cimera del G-20 a Osaka. Trump avança que queda un llarg camí perquè la negociació arribi a bon port i deixa la porta oberta a imposar aranzels sobre la resta del comerç (325.000 milions de dòlars) en qualsevol moment. Finalment, al Regne Unit se sabrà demà si el nou líder conservador, Boris Johnson, el favorit, insisteix en un Brexit el 31 d’octubre amb o sense acord amb la UE. La nova cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, acceptaria un altre ajornament si facilités el consens. La lliura recull totes aquestes incerteses i acumula una forta depreciació respecte de la resta de monedes, cosa que perjudica les expectatives econòmiques del Regne Unit.

Nicolás Fernández Picón és director d’anàlisi, renda variable i crèdit del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia