Economia

L’any 2017 es van crear prop de 6.000 pimes a Catalunya

El nombre d’ocupats va créixer un 3% i el valor afegit brut real un 4,3%, segons l’Anuari de la Pime

Només un 9,8% de les pimes exporten

L’any en què el referèndum d’independència havia d’“enfonsar l’economia catalana”, com asseguraven partits polítics d’entorns constitucionalistes, el nombre de petites i mitjanes empreses (pimes) va créixer un 1,1%; és a dir, que se’n van constituir 5.789 de noves, fins a assolir un total de 519.019 empreses. Així ho recull l’Anuari de la Pime Catalana 2019, que es basa en els estats comptables que més de 82.060 empreses van presentar l’any passat en relació amb els resultats del 2017.

Segons el treball, elaborat per l’Observatori de la Pime, de la patronal Pimec, el nombre d’ocupats d’aquest tipus d’empresa també va augmentar un 3,3% (fins als 1,88 milions de treballadors) i les vendes van créixer un 8,6% aquell mateix exercici, malgrat que el 2017 va estar marcat pel procés. El valor afegit brut (VAB) aportat per les pimes catalanes va créixer un 4,3%, fins als 121.047 milions d’euros.

El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joaquim Ferrer, va destacar el fet que malgrat que el 2017 es van anunciar “moltes plagues d’Egipte” per a Catalunya com a conseqüència del procés sobiranista, “les xifres són tossudes, per molt que les vulguin recargolar”. “Malgrat tot el que s’ha arribat a dir, aquesta voluntat de manifestar reiteradament que el 2017 seria la fi del món només va fer que afectar les empreses catalanes”, es va lamentar Ferrer.

El president de Pimec, Josep González, va recordar que barrejar economia i política “no acostuma a donar bons resultats”, i va assegurar que el 2017 va ser un “molt bon any” per a Catalunya. Al seu torn, el coordinador del treball, l’economista Modest Guinjoan, va confirmar que “la pime catalana sembla que està fent els deures”. De fet, les estadístiques demostren que la productivitat per ocupat va caure un 0,3% l’any 2017, arrossegada sobretot per la caiguda a les grans empreses (descens del 3,3%) i compensada per un creixement de l’1,3% a les pimes

Les pimes catalanes representen el 99,8% del total d’empreses, el 69,4% dels ocupats i el 62,4% del valor afegit brut (sis dècimes més que el 2016).

LA XIFRA

1,3
per cent
va augmentar la productivitat per ocupat a les pimes, mentre que a les grans empreses va caure un 3,3%.

LA FRASE

La pime està fent els deures i respon de manera adequada al repte de la internacionalització
Modest Guinjoan
DIRECTOR DE L’OBSERVATORI DE LA PIME

L’exportació, clau de l’èxit

Només un 9,8% de les pimes catalanes exporten, però les que ho fan són empreses de dimensions més grans globalment: tenen més treballadors, ingressen més, són més productives i els seus actius són superiors als de les que no exporten.

Segons l’expert Modest Guinjoan, “a mesura que estan més consolidades en el temps, les empreses són més exportadores”. També hi ha diferències depenent del sector, ja que els serveis o la construcció gairebé no tenen activitat a l’exterior, però en el cas de les empreses industrials, una de cada quatre empreses (25,7%) és exportadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia