Economia

La DO Empordà potenciarà vins de varietat de caranyana blanca

La caranyana blanca –el nom local que rep la carinyena– és una de les varietats més històriques, exclusives i singulars de la DO Empordà, però no es podia utilitzar fins ara per a vins amb segell de la denominació. Ara, després d’anys de reivindicació, el Ministeri d’Agricultura n’ha autoritzat finalment l’ús i el consell regulador de la DO Empordà inicia un pla per potenciar-la.

La primera acció del pla ha consistit a inventariar les vinyes de caranyana blanca, un total de 19 hectàrees que es concentren principalment al voltant del coll de Banyuls, a la serra de l’Albera. De fet, l’Alt Empordà i el Llenguadoc-Rosselló són les regions que concentren la major part de ceps d’aquesta varietat tan particular, que és pràcticament inexistent a la resta de denominacions catalanes o espanyoles. L’estudi també evidencia que la majoria d’aquestes vinyes superen els cent anys. El següent pas serà la creació d’un distintiu que identificarà els vins monovarietals elaborats amb caranyana blanca. L’objectiu és fer valdre els vins monovarietals de varietats tradicionals de l’Empordà: la caranyana negra, blanca i roja, i el lledoner, nom local que rep la garnatxa negra, blanca i roja, que representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia