Economia

Mig centenar de ‘kellys’ reivindiquen condicions dignes a Barcelona

El col·lectiu de cambreres de pis d’hotel reclamen que se’ls reconegui la jubilació anticipada i una menor càrrega de treball, entre altres

Més de 2.000 treballadores han secundat la vaga convocada aquest cap de setmana a Eivissa

Mig centenar de cambreres de pis d’hotels, conegudes també com a kellys, s’han concentrat aquest diumenge a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar condicions laborals dignes, que se’ls reconegui la jubilació anticipada i una menor càrrega de treball.

“En certs hotels no es paga a les cambreres de pis segons conveni (...) N’hi ha que estan cobrant 750 euros al mes, que si un es posa a mirar surt l’habitació a 1,5 o 2 euros”, ha criticat en declaracions a Efe Luz Amparo Souza, cambrera de pis d’un hotel de 5 estrelles.

Souza ha explicat que entre les reivindicacions de l’Associació de kellys federades destaca el reconeixement de la jubilació anticipada, ja que el seu dia a dia requereix un “treball físic intens” que els impedeix arribar a l’edat reglamentària de jubilació amb bona salut.

Lligat a això, demanen que se’ls reconeguin com malalties laborals aquelles molèsties “directament relacionades amb la càrrega de treball”.

A més, reclamen que les treballadores de la neteja de pis formin part de les plantilles dels hotels i no siguin empleades d’una tercera empresa, que normalment és una ETT, així com que es destinin més inspectors de treball per vigilar que els establiments compleixen la normativa laboral.

També exigeixen horaris i condicions que fomentin la conciliació familiar, i “estudis ergonòmics” per recalcular les càrregues de treball en funció de les característiques de cada hotel.

En paral·lel a la protesta de les kellys a Barcelona han sortit al carrer les cambreres de pis de Lloret de Mar (Selva), que també s’han concentrat davant de l’Ajuntament, informa Efe.

Vaga a Eivissa

Les dues protestes arriben hores després que el col·lectiu hagi sortit al carrer a Eivissa, on unes 600 persones s’han manifestat aquest diumenge coincidint amb la vaga convocada aquest cap de setmana a l’illa per reclamar també millors condicions laborals i una menor càrrega de treball.

Segons el sindicat CGT, entre 7.000 i 8.000 treballadores estaven convocades a la vaga i més de 2.000 treballadores han secundant l’aturada, xifra que suposa el 33 % del col·lectiu de l’illa. La vaga no ha tingut seguiment a Formentera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona