Economia

“És ‘buycot’, no boicot”

L’ANC es defensa al jutjat de l’acusació de Foment, que demana mesures cautelars per aturar la campanya ‘Consum estratègic’

Paluzie apel·la a la llibertat d’expressió i afirma que la iniciativa fomenta la competència i els valors

La campanya Consum estratègic impulsada des de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) “és un buycot i no pas un boicot”. Amb aquest joc de paraules (to buy en anglès vol dir “comprar”) s’expressava ahir al jutjat mercantil número 11 de Barcelona l’advocat de l’ANC, Xosé Xenén Rodríguez de Castro, per indicar que la iniciativa engegada el novembre passat per l’entitat sobiranista a favor de les empreses de proximitat, compromeses amb el país i amb els valors ètics i de sostenibilitat i que no entren en el perfil “oligopolístic” de les grans distribuïdores, té una intenció positiva i no pas la de boicotejar o perjudicar altres companyies. “Aquesta demanda –va assenyalar Rodríguez de Castro– és un acte discriminatori entre empreses”. Per l’advocat, Foment s’atribueix la representació de moltes societats, “però el que es fa és confrontar els drets d’algunes, generalment les més grans, amb d’altres de petites. La defensa de Rodríguez de Castro es produïa durant la vista després de la qual la titular del jutjat, Amagoia Serrano, haurà de dirimir si imposa o no les mesures cautelars demanades per la patronal Foment del Treball, que al seu torn considera que la campanya és un instrument de competència deslleial. Les mesures cautelars que reclama Foment, que tanmateix no ha presentat cap demanda formal, consistirien en el tancament del lloc web de la campanya, que ja ha rebut al voltant d’un milió de visites, així com la suspensió de tots els actes informatius i les fires previstes, semblants a la que ja es va fer coincidint amb la diada de l’Onze de Setembre.

Al seu torn, l’advocat de Foment, José Manuel Calavia, va admetre que en la causa col·lideixen el dret a la llibertat d’expressió i el de la llibertat d’empresa, però va insistir que la campanya va en contra dels empresaris que no comparteixen els postulats de l’ANC i que implica un “boicot doble”, ja que s’adreça tant als consumidors finals com als negocis i relacions entre companyies. Calavia va indicar que la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMV) ja ha obert d’ofici un expedient sobre el cas.

Poc abans d’entrar a la vista, tant la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, com el seu vicepresident, Josep Cruanyes, que van comparèixer a la Ciutat de la Justícia envoltats de la solidaritat de desenes de persones, es mostraven sorpresos per la demanda de Foment. Cruanyes declarava que l’ANC “no entén” la bel·ligerància de la patronal encapçalada per Josep Sánchez Llibre, ja que “hi ha altres entitats i institucions públiques que també incentiven l’actuació responsable dels consumidors”, en una línia semblant a la de l’ANC, envers el compromís social de les empreses, la defensa del medi ambient, etc. “És el desenvolupament normal del que anomenem la llibertat d’expressió”, va concloure el vicepresident de l’ANC. Paluzie, per la seva banda, va trobar xocant que Foment, que també ha portat el tema davant de l’Autoritat Catalana de la Competència, denunciï l’ANC per limitació de la competència, “quan precisament el que fa aquesta campanya és incrementar-la en sectors regulats”. Per la líder de l’ANC, “resulta irònic” que es vulgui censurar una iniciativa que promou “alternatives responsables, d’energies renovables, amb respecte pel medi ambient i responsabilitat social”.

1
milió
de visites ha rebut fins al moment el web de la campanya ‘Consum estratègic’ impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona