Economia

Foment alerta de l’absentisme i diu que ja arriba a límits històrics

El primer trimestre va representar el 5,3% de les hores pactades a Catalunya, i el no justificat, l’1,5%

Diu que suposa un cost de 5.400 milions anuals

Foment del Treball avisa que l’absentisme ha arribat en aquest primer trimestre de l’any a límits històrics, tot i que es va situar en el 5,3% de les hores pactades (amb baixa mèdica) i que l’absentisme sense justificar (sense baixa ni justificant mèdic) va ser de l’1,5%, un 0,07% menys que un any abans. Foment fa servir dades de la consultora Randstad, que indica que l’absentisme justificat a través d’un metge va provocar la pèrdua del 5,3% de les hores pactades, mentre que l’injustificat va suposar la pèrdua de l’1,5% de les hores de feina segons els contractes laborals. A Espanya s’ha situat en el 5,2% i en l’1,4%, respectivament. “Fent una estimació prudent, l’absentisme laboral té un cost de 344 euros anuals per treballador”, va assegurar ahir Javier Ibars, director de relacions laborals i afers socials de Foment del Treball. L’entitat estima que la taxa d’absentisme laboral ha crescut de forma sostinguda des del 2014, coincidint amb la recuperació econòmica.

La patronal assenyala la població jove com el grup d’edat amb més absentisme i el d’entre 45 i 55 anys, el que menys. “Els joves tenen alguns dies que no estan per anar a treballar, tot s’ha de dir”, va assegurar la presidenta de la comissió laboral i de recursos humans de Foment, María Ángeles Tejada. Per fer front a aquest fenomen, Ibars reclamava més poder per a les mútues així com suprimir l’obligació empresarial del pagament de la prestació des del quart fins al quinzè dia de baixa.

“És cabdal la sensibilització dels metges en els processos de més de cinc dies de baixa, en els quals l’alta i la baixa les dona el metge d’atenció primària”, va recordar Ibars. La patronal considera que “l’absentisme laboral és un dels principals factors de preocupació per a les empreses pels perjudicis en les despeses directes i indirectes que genera”.

L’entitat proposa potenciar mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada, fomentar els canals de comunicació entre metges, mútues i empreses, reconèixer les competències a les mútues per expedir altes mèdiques i facilitar l’expedició de receptes mèdiques per part dels metges d’empresa.

“L’absentisme és multifactorial, no és només culpa dels treballadors fraudulents, sinó que els empresaris també tenen responsabilitat d’afavorir la conciliació”, va indicar Ibars.

Per àmbits econòmics, el sector industrial i de serveis tenen l’índex més alt d’absentisme, i, en canvi, la construcció mostra els indicadors més baixos. Pel que fa als motius que justifiquen les incapacitats temporals, destaquen les malalties osteomusculars i respiratòries; però un 7,1% de les baixes que es demanen són per curar malalties mentals.

LES FRASES

Els joves tenen alguns dies que no estan per anar a treballar; tot s’ha de dir
María Ángeles Tejada
presidenta de la Comissió Laboral i RH de Foment
L’absentisme és multifactorial, no és només culpa dels treballadors; dels empresaris també
Javier Ibars
director de relacions laborals i afers socials de Foment

Més ERO i vagues en camí

El XIV Informe del Mercat Laboral i la Negociació Col·lectiva de Foment, presentat ahir, també fa esment de la previsió de moderació de l’activitat econòmica a Espanya i Catalunya de cara al segon semestre de l’any i els efectes que això tindrà en el mercat laboral. Per als responsables de Foment, “en els darrers anys hi ha hagut una clara evidència del descens de la conflictivitat laboral per la millora de la situació econòmic, però ara sembla que retornem a un procés de desacceleració. Ara té una repercussió mínima, però si continua la tendència no es descarta més conflictivitat laboral”, va dir Ibars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia