Economia

La Cambra insta a trobar un nou model econòmic

Canadell proposa que Catalunya estigui més oberta a l’exterior i descentralitzada

El pla té quinze eixos d’acció

L’economia catalana de la dècada del 2030 al 2040 ha d’estar més oberta als mercats mundials del que ho està ara; ha de dependre menys de Barcelona, malgrat que la ciutat en sigui porta d’entrada, per exemple, del turisme; ha de buscar productes d’alt valor afegit i pagar uns salaris dignes. Aquests són alguns punts de la recepta que la Cambra de Comerç de Barcelona vol compartir amb administracions, institucions i empreses a l’hora de treballar per “fer realitat un nou model econòmic de Catalunya” amb perspectiva als reptes que es presenten de cara als anys 2030 i 2040.

“Hem d’explicar bé quin país volem i fer allò que haguéssim fet si la declaració del 27 d’octubre hagués tingut efectes jurídics”, va explicar el president de la institució, Joan Canadell, en un acte a la Casa Llotja de Mar on es van sentir crits de “llibertat presos polítics”.

“Hi ha moltes coses en les quals podem avançar”, va dir Canadell: “Fem-ho i pressionem els polítics perquè recuperin la unitat i facin un nou full de ruta, i pressionem les institucions europees perquè obliguin l’Estat a negociar un referèndum acordat, que és la millor de les solucions per a tothom.”

El president de la Generalitat, Quim Torra, que va cloure la jornada, va agrair la “proposta constructiva i clara de país” en un moment en què “no anem tan sobrats de propostes”, va dir. “Aquests quinze eixos van més enllà d’aquest edifici [Casa Llotja de Mar, seu històrica de la Cambra de Barcelona] i cal que la societat reflexioni i us ajudi en aquest projecte.”

El pla estratègic de la Cambra de Barcelona inclou quinze eixos d’acció per treballar de manera conjunta amb les tretze cambres de comerç catalanes, i no es tracta d’un projecte tancat sinó que busca adhesions.

Entre els punts més importants s’inclouen aspectes com un nou sistema fiscal –amb reforma, per exemple, de l’impost de societats–; la màxima internacionalització de l’economia –no tant en clau d’exportació com de col·laboració entre empreses de mercats diferents–; descentralitzar les infraestructures per poder construir un país en xarxa; i descentralitzar també el turisme, donat que “Catalunya té un patrimoni turístic il·limitat” i malgrat que Barcelona segueixi funcionant com a porta d’entrada. A més, es posa el focus en la formació (per detectar les demandes del mercat laboral en els pròxims anys); promoure un model econòmic d’alt valor afegit i sous dignes; impulsar la creativitat, la innovació i el talent; impulsar l’emprenedoria i les empreses emergents, així com l’economia digital; fixar la sostenibilitat com a fase de futur i la sobirania energètica basada en les energies renovables. D’altra banda, la Cambra també proposa una simplificació administrativa efectiva; erradicar les pràctiques oligopolístiques; crear unes estructures que reforcin l’economia del país i apropar les cambres a les empreses catalanes.

LA XIFRA

400.000
milions d’euros
de dèficit fiscal que no ha rebut Catalunya en els darrers 30 anys, el 8% del PIB català cada any.

LES FRASES

És una proposta constructiva i clara de país en un moment en què no ens sobren les propostes
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
Hem d’explicar bé quin país volem i començar a obrir ja el camí; a treballar en allò que podem
Joan Canadell
President de la Cambra de Comerç de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia