Economia

Fira 2000 ja té pla financer per ampliar els recintes

El pla concreta els compromisos de les sis institucions que formen la institució, que quedaran reflectits en un nou pacte accionarial

Les obres tindran un cost estimat de 333,15 milions d’euros

La Junta General d’accionistes de la societat Fira 2000 ha donat el seu vistiplau al nou projecte financer que servirà per fer front al procés d’ampliació del recinte de Gran Via i de remodelació dels espais firals de Montjuïc de Fira de Barcelona. Segons una nota emesa pel departament de Vicepresidència i Economia, d’acord amb el protocol signat el passat 13 de febrer entre les sis institucions que configuren la societat Fira 2000, el projecte aprovat avui estableix els instruments i els compromisos financers que assumirà cadascuna de les parts, els quals quedaran reflectits en un pacte accionarial. Les obres implicaran una inversió de 333,15 milions d’euros i està previst que s’inaugurin l’any 2024 en el cas de Gran Via, i el 2029 pel recinte de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929.

Per finançar aquest projecte, durant el període 2022-2026, i per garantir l’equilibri patrimonial de Fira 2000, el finançament s’ha estructurat de manera que es preveu sol·licitar fins a 350 milions d’euros a la banca: 175 milions a través d’un préstec sindicat o “qualsevol altre tipus de préstec”, i 175 milions més procedents del Banc Europeu d’Inversions (BEI). A més, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat negociaran amb la UE la possibilitat d’aconseguir 30 milions d’euros de fons europeus. D’acord amb el pla, la societat Fira 2000 rebrà aportacions de tots els accionistes. La principal novetat és la contribució de la Cambra de Barcelona.

Els percentatges de participació en el finançament són proporcionals a la participació que tenen cadascuna de les entitats a la societat: Generalitat de Catalunya, un 55,24%; Ajuntament de Barcelona, un 23,47%; Diputació de Barcelona, un 7,09%; Àrea Metropolitana de Barcelona, un 7,09%; Ajuntament de l’Hospitalet, un 5,54%, i Cambra de Comerç de Barcelona, un 1,57%.

El projecte financer també recull el compromís de totes aquestes institucions per continuar amb les aportacions amb un total de 576,07 milions d’euros entre el període 2027 i 2051.

Per fer front al retorn de la càrrega financera associada als préstecs, el conveni preveu incrementar el cànon anual que Fira Internacional de Barcelona paga a Fira 2000 en concepte de cessió d’ús de les instal·lacions firals: dels 8 milions d’euros anuals que aporta en l’actualitat a un total de 12 milions –10 milions de fix i 2 milions en variable– fins a arribar a un total de 60 milions d’euros en 5 anys. Després, l’import del cànon aniria augmentant gradualment, de quinquenni en quinquenni, fins a arribar als 116,7 milions per al període 2047-2051, el que es tradueix en 23,3 milions d’euros fixos i 20 milions de variable.

El projecte financer dissenyat per Fira 2000 servirà per fer realitat el nou projecte d’infraestructures de Fira Internacional de Barcelona. Un projecte que passa per l’ampliació i remodelació dels espais firals de Gran Via i Montjuïc. L’objectiu és afermar el lideratge de la institució en fires i congressos i augmentar el seu nivell de competitivitat internacional. En el cas del recinte de Gran Via, això es tradueix en incrementar la superfície bruta expositiva dels 240.000 m2 a 300.000 m2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia