Economia

Més esforç en transferència de tecnologia

Seguint amb el tema dels indicadors d’innovació, aquesta darrera setmana el Mobile World Capital Barcelona, a través del seu programa d’innovació The Collider, ha publicat un informe rellevant sobre els reptes i les oportunitats de la transferència de tecnologia.

Més enllà de tornar a remarcar la necessitat de fer un major esforç en transferència, l’informe aporta algunes dades de perspectiva general de la R+D a l’Estat espanyol en els darrers anys que val la pena comentar.

D’una banda, es destaquen experiències plenes d’èxit de la transferència de tecnologies universitàries en els darrers anys, com ara la de Fractus, empresa spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que ha aportat innovacions a les tecnologies d’antenes de telèfons mòbils en l’àmbit global, o Zeleros, spin-off de la Universitat Politècnica de València (UPV) que està competint en solucions de mobilitat en l’àmbit mundial com l’Hyperloop.

D’altra banda, d’aquests casos molt esperançadors, queda constància de com els nivells d’innovació en l’àmbit estatal no s’han recuperat després de la crisi del 2008, i això es manifesta en diversos indicadors, des del volum de recerca contractat a les universitats (de 477 milions d’euros el 2010 a 393 milions el 2017) fins a les sol·licituds de patents a l’OEPM (de 3.373 el 2008 fins a 1.578 el 2018), passant simplement pel nombre d’empreses que fan activitats d’R+D (de 15.049 el 2008 fins a 10.179 el 2017). Les dades indiquen que definitivament el teixit productiu no s’ha recuperat completament de la darrera crisi, i a llarg termini aquesta falta de creixement no permet augurar bones perspectives ni en nivells d’ocupació ni en el manteniment de l’estat de benestar. És evident que el problema se centra principalment en l’empresa privada (tot i que la despesa pública en recerca mostra una tendència similar) i que en tot cas la situació no afavoreix la transferència del coneixement acadèmic cap als sectors productius. Amb una mirada àmplia, ens hauria de preocupar que no es donin les circumstàncies adequades d’estabilitat en l’àmbit de totes les administracions que permetin adreçar seriosament aquest aspecte que en el llarg termini té un impacte important en la salut de l’economia i al final en la qualitat de vida de la societat en general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona