Economia

La salut en l’era 5.0

L’‘e-health’ és un dels sectors digitals que estan més en alça

El mòbil permet fer el seguiment de malalts crònics i ajudar a racionalitzar els recursos hospitalaris

SocialDiabetes, dirigida a diabètics, ja acumula més de 400.000 descàrregues

Mediktor és un assistent virtual que prediagnostica i detecta el grau d’urgència

“La telemedicina ho canviarà tot, la gran revolució vindrà d’aquí”, pronostiquen a Mediktor

SeniorDomo és un servei de teleassistència que detecta caigudes de gent gran dins i fora de casa, WeFitter recompensa per haver fet esport i COMJunt és una aplicació que millora la comunicació entre les famílies amb infants que tenen malalties minoritàries i els professionals de la salut. B.Energy ajuda a fer el seguiment de pacients amb còlon irritable, que segurament també tenen descarregada al mòbil –o haurien de fer-ho– l’app No Puc Esperar!, que avisa de quin és el lavabo més proper i també l’itinerari més curt per arribar-hi. Està pensada per a pacients amb malalties inflamatòries intestinals o persones operades per un càncer de recte, entre d’altres. Són només cinc dels centenars d’exemples d’aplicacions mèdiques que s’han desenvolupat o s’estan desenvolupant a Catalunya. L’e-health, la tecnologia aplicada a la prevenció, el diagnòstic, el tractament i la gestió de la salut, és un dels sectors digitals més actius, i les aplicacions són un dels seus pilars. “La telemedicina ho canviarà tot; no es pot fer tot amb aquest mitjà, però un 80% de la gent té problemes mèdics que es poden resoldre telemàticament; la gran revolució vindrà per aquí”, sentencia Cristian Pascual, cofundador de Mediktor.

Mediktor és un assistent mèdic virtual capaç d’analitzar els símptomes de l’usuari i avaluar-ne l’estat de salut. S’aconsegueix a còpia d’anar fent preguntes, ja sigui a través d’internet, el mòbil o sistemes de veu com Alexa. “No substituïm el metge –deixa clar Pascual–, sinó que enviem la gent al nivell d’atenció adequat, li diem si amb els seus símptomes és necessari que corri cap a urgències o es pot esperar i demanar hora al seu metge.” Mediktor és gratuïta per a l’usuari, la paguen les asseguradores que ofereixen aquest servei als seus clients; de moment, set, entre les quals hi ha DKV i Mapfre. “La proposta digital serà un element cada cop més diferencial”, pronostica el cofundador de l’aplicació, que tot i recordar que el sector privat és el més àgil a l’hora d’adoptar noves tecnologies, avança que s’han presentat a dos concursos per integrar la seva solució a la sanitat pública. El benefici no és només per al pacient, destaca, que guanya en tranquil·litat i seguretat, sinó per al sistema sanitari, ja que ajuda a racionalitzar uns recursos que ja són prou justos. “El futur va cap aquí –remata Pascual–, perquè estem acostumats a veure de manera immediata una pel·lícula amb Netflix i a tenir un producte avui mateix a casa amb Amazon, però en la sanitat hi ha un gap de temps molt important.”

Aquesta bretxa també la va detectar fa anys, el 2010, Víctor Bautista, cofundador de SocialDiabetes. “Em van diagnosticar diabetis i el primer xoc va ser quan em van donar una llibreta per apuntar els meus registres, com ara què menjava o quin nivell de glucosa diari tenia.” Ell, que és programador, es va fer una aplicació que va anar creixent: de seguida li va permetre no només automatitzar totes les seves dades, sinó fer-les servir per fer estadístiques i saber quan es trobava millor o pitjor. “Volia una app que m’ajudés fins i tot a saber quina quantitat d’insulina necessito en cada moment”, explica Bautista, i és el que va fer juntament amb María Jesús Salido, que provenia del món de la gestió de projectes. L’app incorpora el concepte de telemedicina, ja que permet la comunicació directa entre el pacient i professionals de la salut. El metge pot seguir la seva evolució en temps real i fins i tot rebre alertes: el sistema pot avisar l’endocrí si detecta un problema important i ell podrà programar una visita urgent si veu que els paràmetres estan descontrolats, per exemple. L’app ja ha arribat a les 400.000 descàrregues.

Com si fos un tractament

Com relata Jordi Naval, director de l’associació Biocat, entre les aplicacions de salut cal diferenciar entre les solucions que ofereixen informació relacionada amb l’estil de vida, la dieta o el suport a pacients i les que volen donar una resposta clínica, “assimilables a un tractament”. En aquest segon cas, destaca, “el repte és aconseguir i provar que si el metge et prescriu aquella app, al cap d’un any estaràs millor, s’ha de demostrar que té efectes en la salut de manera rellevant i a llarg termini”. L’obsessió d’apps com Mediktor i SociaDiabetes és aconseguir-ho i certificar-ho. “Hem validat amb assajos clínics que tenim un 91,3% d’encert de diagnòstic”, explica Pascual, mentre que un estudi de la Universitat de Girona ha validat que l’ús durant tres mesos de SocialDiabetes ajuda els diabètics a reduir el nivell de glucosa en sang.

Les universitats no només comproven solucions, sinó que d’aquest àmbit surten projectes com el que ha desenvolupat Miguel Ángel Mañanas, investigador del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica de la UPC, i el seu equip. Han ideat un sistema per ajudar les dones a rehabilitar el sòl pelvià des de casa format per tres elements: uns dispositius sense fils que capten les contraccions musculars, una plataforma web que recull les dades i una aplicació que conté jocs per motivar les usuàries. Van certificar que el joc feia que més dones seguissin els exercicis i també que en alguns casos l’estalvi econòmic per al sistema es disparava fins al 30%, però encara estan a la recerca d’una empresa per llicenciar la tecnologia. “Si aquesta millora no arriba a la societat, ens quedarem a mig camí, però malauradament passa amb molts bons projectes que surten del món de la universitat”, lamenta Mañanas.

9
anys fa que
Víctor Bautista va crear l’aplicació SocialDiabetes.
30
per cent
d’estalvi econòmic al sistema permet l’ús del dispositiu de jocs per rehabilitar el sòl pelvià ideat a la UPC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona