Economia

L’ANC impulsa la patronal sobiranista Anem per Feina

Amb mig miler de socis inicials aspira a guanyar representativitat en diversos sectors productius

Vol créixer a través de vuit delegacions a les vegueries

“Per què és necessària?”, va preguntar un dels periodistes sobre una nova patronal en la presentació ahir de la iniciativa Anem per Feina (AxF) a la seu de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). “D’entrada, n’hi ha una que ens ha demandat”, va respondre la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en referència a la demanda que la patronal Foment del Treball ha presentat contra l’ANC per haver fomentat que els consumidors es facin clients de firmes energètiques, bancàries i de telecomunicacions alternatives a les grans empreses que s’han oposat a la independència. Interpel·lat pel fet que les patronals Cecot i Pimec no s’hi han oposat, el responsable de la comissió Fem República de l’ANC, David Fernández, creu que “hi ha un àmbit empresarial que està orfe pel que fa a compromís de país i modernitat, desacomplexadament independentista”.

AxF, Empresaris Catalans Independents, pretén ser una patronal moderna, “ de representació empresarial del segle XXI”, innovadora i lligada al territori. Amb mig miler de socis inicials i delegacions a Sort, Manresa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Tortosa i la Bisbal del Penedès, la nova patronal s’organitza per vegueries, inclosa la del Penedès. “Ens agrada la marca Barcelona i gràcies a aquesta ens han conegut a tot el món, però Catalunya és molt més que una ciutat”, va defensar Sílvia Cubo, vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Manresa i una de les empresàries impulsores d’AxF. L’entitat ja està registrada jurídicament com a patronal empresarial als departaments de Justícia i Treball però no té previst començar una interlocució amb el departament d’Empresa de la Generalitat fins que no obtingui representativitat als sectors econòmics – per obtenir-la en un determinat sector productiu cal representar el 15% de les empreses o dels treballadors que hi estan adscrits, explica Fernández.

Per ara, el mig miler de socis inicials són petites, mitjanes i microempreses, com també autònoms de molts diversos sectors, hi afegeix aquest secretari nacional de l’ANC. Els joves empresaris d’AxF ja s’han constituït com a entitat pròpia.

LA FRASE

La primera patronal declaradament independentista omple un forat en l’àmbit empresarial
David Fernández
responsable de la comissió Fem República de l’anc

Nova “eina de país” enfront de les grans patronals

L’objectiu d’AxF de créixer en representativitat empresarial és un pas més de l’ANC per reforçar l’independentisme en empreses, institucions econòmiques i col·legis professionals dins la campanya Eines de País. La diagnosi del full de ruta de l’Assemblea constata que l’octubre del 2017 la independència no va ser possible, en part, per la feblesa representativa de l’independentisme en els sindicats majoritaris, les cambres de comerç, els col·legis professionals, les patronals i com a consumidors davant “els poders oligopolístics lligats a les elits de poder espanyoles” en paraules de Paluzie. “Som independentistes i volem que Catalunya sigui una terra lliure i pugui decidir per si mateixa”, afirma Cubo, que defensa, però, que AxF té com a objectius fomentar l’emprenedoria, la innovació, la modernitat, la sostenibilitat i la transparència de qualsevol tipus d’empresa. “El que volem és donar solucions reals a problemes reals perquè ens hem cansat d’esperar”, conclou Cubo. L’anunci no va agradar a la patronal Foment del Treball, que ahir va retreure que fos l’ANC qui la impulsa. “Les patronals s’han de crear perquè siguin patronals. Han de ser els empresaris que creïn patronals”, va afirmar Salvador Guillermo, secretari general adjunt de Foment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia