Economia

Els pagesos es manifesten en defensa del món rural

Prop de 500 tractors col·lapsen el centre de Lleida en la protesta unitària del sector agrícola més multitudinària

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, celebra la modificació de la Llei de la cadena alimentària i demana “línies vermelles” que vetllin pels productors

Més de 450 tractors i unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han col·lapsat el centre de Lleida en la manifestació unitària del sector agrícola més multitudinària que es recorda a la ciutat. Els convocants han posat de manifest el “crit d’emergència” del món rural cap a les administracions per tal que passin de les paraules als fets. Demanen revertir la greu crisi de preus que fa més de 5 anys que s’arrossega i que es puguin salvar les explotacions. També han exigit que s’inverteixi en tots els sectors de l’agricultura perquè les pèrdues no només són en la fruita dolça i han reclamant sancions als mercats que no respectin els preus justos. Municipis de Ponent també s’han sumat a la protesta per evitar el despoblament rural.

Representants de les administracions han participat en la protesta i han fet una crida a treballar conjuntament per salvar la pagesia, el territori i el país.

Declaracions de Jordà

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha celebrat l’anunci del ministre d’Agricultura espanyol, Luis Planas, per modificar la Llei de la cadena alimentària. Lamenta, però, que hagi arribat “tardíssim” i recorda que “si només fem els deures nosaltres, no aconseguirem res”. El pla d’arracades, diu, el necessiten els productors de tot l’Estat. Jordà espera que amb la modificació de la Llei es posin “línies vermelles” per evitar que els agricultors cobrin pels seus productes menys del que els costa produir-los.

Jordà ha assistit aquest divendres a la manifestació unitària del món rural a Lleida per donar suport a una reivindicació “de fa molts anys”. Recorda que la crisi del sector és estructural i que en el cas de la fruita dolça el Departament va fer un pla el 2007 que es va complir però alerta que la col·laboració de l’Estat, de la Unió Europea i també del consumidor és “imprescindible” per ajudar a l’organització del sector. “Es tracta de salvar a aquells que produeixen els nostres aliments perquè salvant als pagesos, salvem el territori i el país. Ho necessitem a crits”, ha dit.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que tot i que Lleida és la capital agroalimentària de Catalunya, avui és la capital de la “indignació” però també de l’esperança i de la lluita del sector agrari català. El subdelegat del govern espanyol, José Crespín, ha destacat que el territori viu aquest divendres una de les manifestacions més importants dels darrers anys que fan encara més gran “el crit d’auxili del territori”. Ha refermat el compromís del govern espanyol en la recerca d’una solució, ha destacat l’impuls a la taula de diàleg i la proposta de modificació de la llei de la cadena alimentària i ha fet una crida a la resta d’administracions per trobar una solució conjunta al problema.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit que l’ens està al costat dels pagesos perquè la reivindicació és “justa” i perquè l’agricultura “és la base del territori”. Així, també ha demanat més promoció econòmica, no només amb la fruita, sinó amb tots els àmbits agroalimentaris.

El diputat de JxCat i president de la Comissió d’Agricultura del Parlament, Marc Solsona, ha destacat que la manifestació d’aquest divendres no és només un acte del sector agrari sinó que la seva rellevància transcendeix a tota la societat perquè és un tema de país. Solsona ha lamentat que mentre que Catalunya té la competència en temes agraris, el govern espanyol mostra “incompetència” i va fent “pedaços” mentre el problema d’arrel no se soluciona. “Hem d’anar plegats per una solució de país”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia