Economia

Brussel·les retreu a Espanya no haver fet “cap progrés” per garantir la sostenibilitat de les pensions

La Comissió Europea torna a advertir de l’elevat deute i dèficit

La Comissió Europea retreu a Espanya no haver fet “cap progrés” per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. Aquesta és una de les conclusions del paquet d’hivern del Semestre Europeu, l’informe de l’executiu europeu que avalua les economies dels estats membres. En el seu informe, la Comissió torna a advertir a Espanya pels “desequilibris” en deute públic i privat i dèficit públic i hi veu “vulnerabilitats relacionades amb l’elevat deute privat, governamental i exterior”. La Comissió també alerta a Espanya que no ha fet “cap progrés” per reforçar el marc fiscal i que només ha fet “algun progrés” per millorar l’eficiència energètica i la capacitat dels serveis d’ocupació i socials.

Respecte a les recomanacions fetes el 2019 per millorar l’economia de cada estat, la Comissió considera que Espanya ha fet “progressos limitats”. Pel que fa a les pensions, la Comissió avisa que vincular-les a la inflació farà que augmenti la despesa en aquest àmbit sobre el 4% del PIB l’any 2050.

En aquest sentit, Brussel·les adverteix que calen compensacions per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions a llarg termini tenint en compte l’envelliment de la població i l’elevat deute. “Hi ha el risc que es beneficiï els pensionistes d’ara a esquenes de les generacions futures”, indica l’informe.

Brussel·les manté sota vigilància Espanya i 12 estats més pels “desequilibris” econòmics. Malgrat “les condicions econòmiques i financeres favorables dels últims anys”, Brussel·les apunta que ni Espanya, ni Itàlia, ni França ni Bèlgica han disminuït els índexs d’endeutament.

La Comissió apunta que el deute públic i privat continua sent massa elevat, així com l’atur. “L’ampli ús de contractes temporals afecta la productivitat i provoca desigualtat i pobresa en el treball”, indica l’informe, que també afegeix que la productivitat en el treball ha estat “relativament dèbil” en els últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia