Economia

El Govern autoritza que Iqoxe reobri la planta d’òxid d’etilè

La companyia mantindrà aturades les plantes de derivats

La Generalitat ha autoritzat aquest dimecres que IQOXE reobri la planta d’òxid d’etilè que té a les seves instal·lacions de la Canonja (Tarragonès), segons ha pogut confirmar l’ACN. Es tracta d’una de les plantes que hi ha a la fàbrica que va patir una explosió el 14 de gener, però que va quedar poc afectada per la deflagració. També és, a més, l’única que produeix aquesta substància, utilitzada com a matèria prima per altres empreses del polígon petroquímic de Tarragona. En les darreres setmanes, companyia i administració han estat en contacte per perfilar que la documentació s’ajustés a les demandes del departament d’Empresa, que finalment ha acceptat la petició de represa de l’activitat. La resta de plantes de derivats seguiran aturades.

En una nota, el departament d’Empresa i Coneixement ha apuntat que la decisió s’ha pres “després de comprovar que la instal·lació compleix tota la normativa vigent en matèria de seguretat industrial”, que la mesura “no s’estén a les plantes de derivats d’òxid d’etilè i òxid de propilè que l’empresa té en el mateix establiment, que hauran de seguir cada una el seu procés d’autorització per tal de poder tornar a l’activitat”.

Tot i que la planta d’òxid d’etilè no va ser la que va patir l’accident, Empresa ha exigit la reelaboració de tota la documentació necessària per al seu funcionament i la realització “de més revisions”. Així, es va requerir l’elaboració de l’Informe de Seguretat, document que analitza la instal·lació i detecta els possibles riscos que presenta a partir de les matèries primeres i dels procediments que utilitza; i també del Dictamen de Seguretat, un tràmit que inclou una inspecció completa de la instal·lació. Aquests dos requisits són els que marca la normativa per autoritzar l’activitat dels establiments industrials químics de risc. També s’ha exigit, d’acord amb la normativa, “una nova inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de la planta”.

Tal com explica Empresa, “durant les darreres setmanes IQOXE ha anat esmenant les observacions i incorporant les diferents propostes que s’han fet als documents inicials”. L’autorització per al retorn a l’activitat de la planta d’òxid d’etilè i glicols “només s’ha signat quan s’ha verificat que tota la instal·lació i la seva documentació estan d’acord amb la normativa vigent”.

A banda, es va demanar l’elaboració d’un Pla d’Oportunitats de Millores de la planta d’òxid d’etilè, un document de bones pràctiques que analitzés i comparés les condicions de seguretat i fiabilitat de la instal·lació amb la resta de plantes de producció d’òxid d’etilè i glicols. Aquest informe “conclou que els procediments i les pràctiques de seguretat implementades a IQOXE evidencien estar en línia amb els estàndards aplicats en la indústria europea que es regeix per la directiva Seveso”.

Expedient informatiu en marxa

Arran de l’explosió del 14 de gener, la Generalitat havia ordenat la suspensió de l’activitat tant de la planta d’òxid d’etilè i glicols com de les diferents plantes de derivats d’òxid d’etilè i d’òxid de propilè de què disposa IQOXE en el seu establiment de la Canonja “fins que no s’avalués adientment el seu estat”.

Empresa ha apuntat que “prossegueix la tramitació de l’expedient informatiu per tal de determinar les causes de l’accident que va patir una de les plantes de derivats d’òxid d’etilè, labor per a la qual es compta amb una investigació independent que està efectuant l’empresa noruega DNV GL”. Aquest expedient pot comportar sancions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA