Economia

CaixaBank demana la unió fiscal a Europa per la crisi

Junta general d’accionistes telemàtica

L’entitat ha gestionat 12.000 milions en crèdits ICO per a empreses

El president de CaixaBank, Jordi Gual, va avisar ahir que l’impacte i la recuperació de la crisi de la Covid-19 seran pitjor del que s’esperava, i va demanar “un esforç fiscal coordinat i substancial a nivell europeu” per garantir que la política monetària arribi “a tots els països de la zona euro, independentment de la seva situació fiscal”. Gual va participar en la junta d’accionistes de l’entitat, que es va celebrar de manera telemàtica. Gual va assegurar que les dades econòmiques mostren que “estem davant d’un xoc d’enorme magnitud” i que hi ha “molta incertesa”, de manera que és “molt difícil” quantificar quant pot arribar a caure el PIB. Amb tot, Gual va voler traslladar un missatge de confiança i esperança per les mesures “decisives” que s’estan prenent des de diversos fronts per combatre la caiguda de l’activitat econòmica.

Sobre les polítiques econòmiques que s’han implementat arran de la Covid-19, el president de CaixaBank va reconèixer que van en la direcció correcta tot i insistir que “la situació actual mereix, a més, un esforç fiscal coordinat i substancial a nivell europeu i la implementació de mecanismes de compartició de la despesa entre països per evitar la distorsió del mercat únic”. Gual va destacar la contundència de la resposta del BCE amb programes de compres de deute públic, injeccions de liquiditat al sistema financer i la relaxació dels requisits prudencials. Per a la integritat de la zona euro, “és fonamental que el BCE continuï garantint que la seva política monetària es transmet amb efectivitat a tots els països de la zona euro, independentment de la seva situació fiscal”, va assenyalar.

Amb relació a la recuperació econòmica, per a Gual dependrà del grau d’èxit en la contenció del virus, de la capacitat per evitar possibles rebrots i de si s’accedeix aviat a una vacuna o teràpies efectives. “També dependrà de l’efectivitat de les polítiques econòmiques que s’han començat a desplegar per fer front a aquest desafiament”, va dir.

Segons va dir Gual, l’entitat afronta la situació actual des d’una posició de fortalesa, tant financera com comercial, i va recordar que per “prudència” ha aprovisionat 400 milions d’euros en el primer trimestre per anticipar els efectes de la Covid-19.

Des de l’inici de l’estat d’alarma, CaixaBank ha gestionat crèdits per més de 12.000 milions d’euros de línies ICO per a autònoms i empreses. A més, el banc ha reduït el dividend proposat originalment per a l’exercici 2019 de 15 a 7 cèntims bruts per acció i ha modificat la política de dividends per al 2020, fixant una distribució no superior al 30% del benefici net.

La junta d’accionistes va aprovar els resultats del 2019 i propostes del consell d’administració, com ara la reelecció com a consellera de María Verónica Fisas Vergés o el nomenament com a nou membre de Javier García Sanz.

LA XIFRA

400
milions d’euros
ha aprovisionat CaixaBank durant el primer trimestre de l’any pels efectes de la Covid-19.

LA FRASE

La situació actual mereix un esforç fiscal coordinat a Europea i la compartició de la despesa
Jordi Gual
President de CaixaBank


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia