Akí, Norauto o Eroski esperen per instal·lar-se al complex de la Girada

En un estudi s'adverteix que, si l'eix comercial es posa en marxa, s'endurà el 30% del comerç local

Els terrenys que hi ha entre la ronda de Mar i el límit de l'N-340, i entre les rotondes de la carretera de Moja i la rambla de la Girada, uns 27.627 metres quadrats, es podrien convertir en un macrocomplex d'oci de fins a 400 metres de façana i quatre plantes. Darrere del projecte, que promouen els propietaris i diversos promotors, hi ha marques com el Grup Zara, que espera ocupar part de la primera planta del futur complex, o Eroski, Akí i Norauto, que ocuparien la planta baixa del complex amb una planta d'aparcament subterrània de fins a 465 places i 700 places exteriors. A la planta segona, l'espai estaria reservat per a 7 cinemes, una sala de bitlles amb 10 pistes i 17 locals de restauració. La inversió prevista és de 36 milions d'euros i es calcula que els beneficis anuals del complex arribarien als 3,2 milions.

L'anterior equip de govern, el PSC, va frenar les llicències urbanístiques perquè el projecte era sobredimensionat, i va convidar els promotors a reduir fins a 5.000 els metres quadrats de venda, que és el que permet la llei.

Tot i això, hi havia un altre factor important: les conseqüències que tindria el complex comercial i d'oci en el comerç local. Segons un estudi elaborat per Angerri Consultors, si el complex obrís portes tindria un efecte demolidor sobre el comerç local: «Sobre l'equipament de la persona, amb una probable desaparició del 30% de l'oferta existent. En equipament de la llar, amb una probable desaparició del 25%. En lleure i cultura, amb una probable desaparició del 20%. I en alimentació i comerç quotidià, amb una probable desaparició del 10%».

A Vilafranca hi ha 718 establiments.

LES DADES

Superfície
En el projecte presentat el 2005 pels promotors es preveu un edifici de 27.627 m² amb una façana de 400 metres. Es repartiria en 4 plantes, de les quals una només seria d'aparcament subterrani per a 465 vehicles.
Locals
A la planta baixa hi hauria esports, un hipermercat, bricolatge i decoració; a la primera planta, un complex amb 47 botigues de moda i complements i, a la tercera planta, un complex d'oci amb una sala de bitlles amb 10 pistes, 7 cinemes i 17 locals de restauració. Ja hi ha locals signats i reserves d'espai per a Akí, Norauto, Miró, C&A i Eroski, entre altres grups.
Inversió
Els promotors invertirien 36 milions d'euros per fer el complex i es calcula que hi hauria una renda anual de 3,2 milions. L'obertura afectaria al 30% del comerç local.

CiU no vol «l'Illa Diagonal»

El govern local, CiU, encara espera que els promotors els facin arribar de manera oficial «un projecte proporcional per a Vilafranca que no interfereixi amb l'activitat comercial de la ciutat», tot i que el cert és que alguns dels promotors i propietaris ja han sondejat el govern sobre la proposta que volen presentar. El govern local no vol donar una resposta pública al projecte fins que aquests presentin formalment la proposta. Una de les possibilitat que es plantegen els promotors és reduir l'oferta i deixar plantes buides. L'informe de Angerri Consultors ja alertava que en la primera fase es deixaria una planta buida i es destacava la conflictivitat que això té.

El PSC vol que el complex imiti el model del Garraf

El cap del PSC, Francisco Romero, ha explicat aquesta setmana que mentre el PSC era al govern local es va suspendre la tramitació urbanística perquè no complia la llei i pels dubtes sobre el format que presentaven els promotors, i es va parlar de «projecte de màxims» i del perill que es convertís en «una amenaça d'impacte» per a Vilafranca. Romero va explicar que el PSC mai no va estar d'acord amb la creació d'un sol edifici i que la seva aposta «era i continua sent» la creació d'un model per blocs com el que hi ha actualment a Sant Pere de Ribes, al tram conegut com a rambla del Garraf. En aquest complex comercial, les empreses estan separades en naus diferents. Tot i així, quan el Grup Norfeu i Cinemes Òscar van presentar el projecte, el 2002, es preveia un complex de 45.000 metres quadrats amb una inversió d'uns 28 milions d'euros i es va arribar a presentar a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes en un acte per als mitjans. Cinemes Òscar es va retirar finalment del projecte perquè no hi va haver acord per a la comercialització dels espais de l'edifici, i finalment l'espai es va vendre i es va anar ocupant per parcel·les. Avui dia encara queden espais de la Rambla per ocupar. Tot i la negativa del govern anterior a les pretensions dels promotors, Romero ha indicat que el govern local ha de donar sortida a les previsions del programa d'orientació per als equipaments comercials, POEC, i situar el supermercat i una zona de multicinema a la zona.

Romero va demanar dimecres que el govern local prengués partit públicament sobre el projecte i expliqués si havia rebut o no el projecte que els promotors havien assegurat que refarien. La presidenta el Patronat de Comerç, Maria Dolors Rius, va assegurar ahir a aquest diari que els promotors del projecte de la Girada no els han fet arribar encara oficialment el projecte reformat. El cap del PSC va fer èmfasi dimecres a explicar l'opinió del seu grup sobre el complex aquesta setmana, ja que aquests dies està fent contactes amb veïns del barri. Ahir, el PSC es va reunir amb el col·lectiu ciutadà C4 la Girada, que reclama el centre comercial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA