Economia

Els bancs tenen 220 pisos buits més a la regió que fa mig any

S'arriba als 4.787 habitatges a mans de grans tenidors que no tenen cap ús, segons el registre de la Generalitat

La xifra creix a totes les comarques, però s'ha reduït lleugerament en ciutats com ara Manresa, Vic o Igualada

Els bancs i les grans empreses tenen a la Catalunya Central 4.787 pisos buits provinents d'execucions hipotecàries, 220 més que fa mig any. Les dades del registre d'habitatges buits que la Generalitat va crear l'any passat demostren una tendència a l'alça d'aquest problema. De fet, aquest creixement es repeteix a les sis comarques de la regió. En canvi, no passa a les tres principals ciutats. A Manresa, Vic i Igualada ara hi ha menys habitatges sense ús dels que hi havia al mes de març. Tot i això, lideren el rànquing de pisos buits, juntament amb Manlleu i Sant Vicenç de Castellet.

A la regió central hi ha fins a tretze poblacions amb més d'un centenar d'habitatges buits i divuit més que en tenen entre 50 i 100. N'hi ha una trentena que en tenen entre deu i cinquanta. I una cinquantena més que en tenen menys de deu.

Les xifres de l'Agència Catalana de l'Habitatge situen el Bages com la comarca amb més pisos buits. La meitat dels habitatges tancats de la regió se situen aquí en bona part perquè a Manresa els bancs tenen prop de 900 pisos sense usar. Cal tenir en compte que aquesta xifra només inclou els pisos buits que estan en mans d'entitats financeres i de grans tenidors procedents d'execucions hipotecàries i de dacions en pagament. És a dir, de desnonaments. A Manresa la xifra global podria arribar als 7.914 habitatges buits, segons l'avanç del pla local d'habitatge. El document no és definitiu, però suposaria que el 26,38% d'habitatges –en total n'hi ha 30.000– que hi ha a la capital del Bages estan buits. La PAHC, que lluita contra els desnonaments, ha ocupat diversos blocs de pisos, com el de la imatge.

Igualada i Vic segueixen Manresa en el rànquing, tot i que a distància de la capital del Bages, amb poc més de 200 habitatges buits cada un. En l'àmbit comarcal, l'Anoia supera el miler de pisos de bancs sense ningú que hi visqui perquè, a banda d'Igualada, hi ha municipis com Santa Margarida de Montbui o Piera amb una problemàtica important. Osona és la tercera comarca en el rànquing i ciutats com Manlleu o Torelló apareixen entre les que més habitatges buits tenen.

Al Berguedà, el Moianès i el Solsonès les xifres són molt inferiors, per sota dels 300 pisos. A Berga n'hi ha 84, per exemple, i a Moià, 116, tot i que és inferior en població a Berga. Solsona és la capital que en té menys, amb només 34 pisos sense cap ús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona