Economia

Pagesia

La producció d'oli mil·lenari cau un 50%

La sequera fa que les oliveres monumentals siguin menys productives però farà que la qualitat sigui “excel·lent”

Els pro­duc­tors d'oli d'oli­ve­res mil·lenàries del ter­ri­tori del Sénia ja han aca­bat la collita, que serà un 50% infe­rior a la del 2015, quan es va asso­lir una pro­ducció rècord. La desena de molins que for­men part de l'Asso­ci­ació Ter­ri­tori del Sénia comer­ci­a­lit­za­ran aquesta cam­pa­nya de 6.000 a 7.000 ampo­lles de mig litre d'oli d'oli­ve­res monu­men­tals. “La sequera ha fet per­dre part de la collita, mol­tes oli­ves van caure dels arbres abans de la recol·lecció, però el cert és que abans de les plu­ges de fa tres set­ma­nes el pronòstic era més dolent”, ha expli­cat la gerent de la Man­co­mu­ni­tat Taula del Sénia, Tere Adell, que cele­bra que les ven­ta­des s'hagin produït aquesta set­mana, quan els pro­duc­tors ja havien aca­bat la collita. Tot i que l'oli encara ha de pas­sar les analítiques orga­nolèpti­ques i els panells de tast, els pro­duc­tors pre­ve­uen que la qua­li­tat serà “excel·lent”. “Les oli­ves de qua­li­tat baixa ja les va sol­tar l'arbre, de manera que al moment de la collita que­da­ven a les oli­ve­res les més bones”, ha dit Adell.

Marca de garan­tia

Els pro­duc­tors estre­na­ran en aquesta cam­pa­nya una marca de garan­tia, la Farga Mil·lenària. La marca l'ha regis­trada la Man­co­mu­ni­tat Taula del Sénia i garan­teix que l'oli s'ha produït amb oli­ves exclu­si­va­ment de la vari­e­tat Farga i d'arbres d'un perímetre de tronc de 3,5 metres com a mínim. “Fins ara s'enva­sava com a oli d'oli­ve­res mil·lenària tota la pro­ducció dels arbres d'una deter­mi­nada dimensió”, ha expli­cat la gerent de la Man­co­mu­ni­tat Taula del Sénia. Amb tot, un 90% de les oli­ve­res del ter­ri­tori del Sénia són de la vari­e­tat Farga. La marca Farga Mil·lenària fun­ci­o­narà de manera sem­blant a una deno­mi­nació d'ori­gen, és a dir, que dis­posa d'un regla­ment d'ús que tots els pro­duc­tors han de res­pec­tar, i tota la pro­ducció ha de superar unes analítiques i panell de tas­tos abans de rebre l'eti­queta que podran posar a les seues ampo­lles d'oli. Tot el procés de cer­ti­fi­cació el durà a terme una empresa externa.

Un parell de molins de Trai­guera (Baix Maes­trat) s'afe­gi­ran a la pro­ducció d'oli d'oli­ve­res mil·lenàries en aquesta cam­pa­nya. La Man­co­mu­ni­tat Taula del Sénia aplega pro­duc­tors de les dues ban­des del Sénia. Pre­ci­sa­ment el pròxim 2 de desem­bre tindrà lloc una jor­nada a Sant Car­les de la Ràpita amb repre­sen­tants del Depar­ta­ment de Turisme de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i la Valen­ci­ana, per tal d'impul­sar la ruta d'oli­ve­res mil·lenàries després que al setem­bre els pre­si­dents Car­les Puig­de­mont i Ximo Puig van sig­nar un con­veni de col·labo­ració.

LA FRASE

La sequera ha fet perdre part de la collita, però esperem que la qualitat serà molt bona
Tere Adell
GERENT DE LA MANCOMUNITAT TAULA DEL SÉNIA

LA XIFRA

6.000
ampolles
de mig litre d'oli d'oliveres mil·lenàries és la producció mínima que s'espera obtenir aquesta campanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia