Economia

L'automòbil, un sector en transformació

Històricament, l'automòbil ha estat un sector eminentment industrial, estable i amb marges estrets. La irrupció de les noves tecnologies està canviant aquest panorama. En la trobada anual del sector a l'Iese, xocava el contrast entre presentacions més tradicionals i d'altres sobre digitalització i nous models de negoci. Segons un estudi de KPMG amb els directius del sector, la digitalització i la connectivitat han passat a ser la tendència més important (era la desena el 2015).

Des de fora del sector, l'automòbil es veu com el mòbil el 2010: una nova plataforma que pot canviar-ho tot. Qui produeix el terminal en el moment de sortida no necessàriament serà el guanyador, com bé saben Ericsson, Nokia i RIM (Blackberry). Si fa dos anys Apple i Google s'acostaven al sector amb la idea de fer cotxes, avui sembla que es reorienten a entrar en el seu software al voltant del cotxe autònom, com ha fet Samsung comprant Harman.

El cotxe autònom facilitarà el fet de compartir cotxe, reduirà el nombre de vehicles i el trànsit a les ciutats i podria transformar el mercat immobiliari i laboral incrementant la distància màxima entre llar i feina.

Actualment, utilitzem el cotxe una petita fracció del temps. Si aconseguim incrementar aquest percentatge a través de l'ús compartit, es vendran menys cotxes, amb vida més curta, però a quin preu i amb quins serveis addicionals? Si Airbnb ha fet pujar el preu dels apartaments, el cotxe podria passar de ser despesa a ser inversió?

D'altra banda, el cotxe elèctric continua avançant, si bé els problemes recents amb les bateries dels mòbils podrien ser un senyal dels límits d'eficiència de les bateries de liti.

De moment, una conclusió clara és que la trobada anual de l'Iese del 2017 serà molt diferent de la del 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries