Economia

El Consorci de la Zona Franca descarta el polígon d'Òdena a mitjà termini

L'ens no preveu desenvolupar una opció de compra que va fer el 2005

Agents socioeconòmics veuen imprescindible crear nou sòl industrial a la zona

Un dels grans reptes de la conca d'Òdena en l'àmbit econòmic és la planificació de nou sòl industrial amb parcel·les de gran format, a partir de 25.000 metres quadrats. Els agents socioeconòmics han advertit repetidament que la zona està ben situada estratègicament, però les inversions passen de llarg per aquesta falta de sòl.

Sobre la taula hi ha el projecte de polígon de Can Morera, al terme municipal d'Òdena, una àrea de més de 300 hectàrees que s'havia de desenvolupar al voltant del ramal de mercaderies de l'eix ferroviari transversal. La crisi va deixar-ho tot en suspens.

El pla director de la conca d'Òdena preveu el polígon, però el POUM d'Òdena que l'incorporava va ser suspès per Urbanisme el 2011. Entre d'altres motius, perquè la meitat de Can Morera només podria passar a ser sòl industrial quan arribés el tren.

La iniciativa del polígon, l'any 2005, va ser del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que conserva drets sobre la meitat dels terrenys. Tot i això, fonts de l'ens han explicat que la seva activitat se centra ara en el polígon industrial de la Zona Franca de Barcelona i en el desenvolupament d'habitatge a preu assequible al terme municipal de Barcelona.

Des del consorci diuen que no tenen “a mitjà termini” expectatives de desenvolupar aquests drets, però asseguren: “No descartem en el futur el planejament de Can Morera si la situació econòmica acompanya i trobem socis industrials interessats.”

El futur immediat de Can Morera queda a les mans de l'Institut Català del Sòl –que té aproximadament l'altra meitat dels terrenys– i de l'impuls del territori.

Impuls per captar inversions

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena, integrada per Igualada i els sis municipis de l'entorn, va crear l'any 2014 l'Oficina de Captació d'Inversions Empresarials.

El projecte vol guanyar visibilitat amb la presència a fires i certàmens i amb noves eines, com un geoportal, un sistema que permetrà mostrar la informació relativa a l'activitat econòmica, industrial i de serveis dels polígons de la Conca d'Òdena. Aquest geoportal, que ja tenen en marxa alguns polígons de la zona, també permet veure l'oferta immobiliària de naus i parcel·les disponibles.

La Mancomunitat veu quatre grans actius per captar inversions a la comarca: els clústers o associacions –pell, tèxtil, metall, paper, químic...–, instal·lacions com el ParcMotor Castellolí i el Campus Motor, l'Aeròdrom o el centre Mont-Àgora, el Campus Universitari d'Igualada i projectes d'innovació com la Càtedra A3 en el sector del cuir i el centre de simulació en l'àmbit de la salut 4D Health.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona