Economia

Les empreses exportadores van vendre un 3,3% més

Un 10% de les companyies reconeixen haver tingut pèrdues durant el 2016 i un 56% creuen que la competència de països ‘low cost' les perjudica

Les vendes al Regne Unit cauen un 7% pel ‘Brexit'

Les empreses industrials exportadores associades a Amec van augmentar un 3,3% les seves vendes a l'exterior durant el 2016, una xifra inferior a la prevista, ja que en una enquesta prèvia indicaven que el creixement podria arribar fins al 8,3%. “És una xifra sensiblement inferior a la de l'any passat, que va ser del 7%, però encara superior al 2% català i a l'1,7% espanyol”, explicava ahir Manel Xifra, president de l'Amec, tot assenyalant que el comportament de les empreses associades a l'entitat “ha evolucionat millor, tot i l'alentiment en l'increment”.

De fet, les empreses indiquen que entre els factors que han condicionat de manera negativa l'exercici, destaca la competència dels països low cost, segons opinen més de la meitat dels enquestats (56%), al davant d'altres factors com ara l'entorn geopolític internacional incert (44%) o el cost de l'energia i les matèries primeres (41%). És la primera vegada que esmenten aquest factor com un llast en la competitivitat, i entre aquests països que competeixen amb costos destaquen la Xina, l'Índia, els països del sud-est asiàtic i Turquia, segons indicava ahir Joan Tristany, director general d'Amec.

Els preus també figuren entre les principals dificultats per vendre a fora. Un 44% dels enquestats situen al capdamunt de la llista els preus massa competitius, al davant de la complexitat del sistema de certificació i els costos aranzelaris (38%) o trobar socis comercials (35%).

L'entitat, amb seu a Barcelona, agrupa unes 350 empreses de l'Estat –dos terços de les quals són catalanes– de sectors lligats a la indústria, entre aquests el dels béns d'equipament. Així, el 64% de les empreses d'Amec van incrementar les seves exportacions i el volum total superava els 5.400 milions d'euros. A més, el percentatge mitjà de les vendes a l'exterior en relació amb la facturació de les empreses és del 57,2%. L'any abans es va situar en el 58,2%.

Malgrat que el rànquing de països on més s'exporta el lideren França, Alemanya i el Regne Unit, les vendes en aquest darrer país van caure un 7% l'any passat, pels efectes del Brexit, entre els quals hi ha la devaluació de la lliura en la segona meitat de l'any. També l'efecte Trump provoca incerteses en les previsions per al 2017, però les exportacions als Estats Units van augmentar un 24%, tot esdevenint la quarta destinació (mentre que un any abans era la sisena). “L'efecte Trump no es nota tant als EUA com a Mèxic, on les inversions estan aturades en espera del que s'esdevingui”, explicava ahir Tristany. Amb vista al 2017, el 75% de les empreses opinen que incrementaran la seva exportació i la previsió de creixement de les vendes a fora és del 7%.

LA XIFRA

20
noves filials
obriran durant l'exercici del 2017 les empreses associades a l'Amec, tres de les quals als Estats Units.

La digitalització, pendent

La digitalització de les empreses exportadores continua sent una assignatura pendent i l'Amec preveu centrar part de la seva trobada anual, que se celebrarà al juny, a advertir els socis sobre el risc de perdre un tren que passa massa ràpidament. Així, malgrat que el 81% dels enquestats creuen que la digitalització transformarà la seva empresa en un termini més o menys curt, només el 28% opinen que serà un factor de transformació del model de negoci i un altre 28%, de transformació del producte. “Haurien de ser percentatges majors perquè no parlem de digitalitzar els sistemes d'informació, sinó de la concepció dels negocis”, explicava Joan Tristany, director general d'Amec. Els principals problemes per escometre la revolució 4.0 són la dificultat per calcular el retorn de la inversió (46%), la falta de personal especialitzat (45%), el desconeixement de les opcions (31%) i la resistència al canvi (25%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA