Economia

Els arrossaires del Delta pagaran menys impostos

L'Estat ha aprovat una rebaixa del mòdul de l'IRPF per compensar els productors del marge esquerre afectats pel cargol poma

Unió de Pagesos calcula que s'estalviaran 1,4 milions d'euros

Els arrossaires del marge esquerre del delta de l'Ebre tindran una rebaixa del mòdul de l'IRPF, que passarà de 0,37 a 0,13. Una mesura que ha aprovat l'Estat per compensar l'increment de costos que pateix el sector com a conseqüència de la plaga del cargol poma. La rebaixa només afecta els productors de l'Aldea, Camarles, l'Ampolla i Deltebre, perquè és on la plaga supera el 30% de la superfície arrossera. “Al marge dret no es pot demanar aquesta rebaixa perquè l'afectació de la plaga és inferior”, va explicar el responsable de sectors agrícoles d'Unió de Pagesos (UP), Rafel Verdiell.

Concretament, la reducció d'impostos a pagar serà de 178 euros per hectàrea, que, en conjunt, implicaran un estalvi d'1,4 milions d'euros anuals al marge esquerre del Delta. “Reclamàvem una reducció definitiva, però s'haurà d'aprovar d'any en any”, va dir Verdiell. De les 9.000 hectàrees d'arrossar que hi ha al marge esquerre del Delta, unes 5.000 estan afectades pel mol·lusc invasor. Pel que fa als tractaments que fan els productors, UP calcula que suposen una inversió de 544 euros per hectàrea (incloent-hi la saponina, les malles, etcètera). “Un 50% d'aquest increment de costos quedarà compensat per la reducció d'impostos”, va assenyalar Verdiell.

Amb tot, UP continua reclamant més inversió, especialment de l'Estat, per combatre el cargol poma. “La lluita biològica és l'única solució, s'hi haurien de destinar més recursos”, va dir el responsable de sectors agrícoles d'UP. També reclama més dotació pressupostària per al pla de sectorització del marge esquerre del Delta. Pel que fa al pressupost anual contra el cargol, és d'1 milió d'euros.

LA XIFRA

178
euros
per hectàrea s'estalviaran els arrossaires del marge esquerre amb l'adequació del mòdul de l'IRPF.

Poc pressupost per al Ministeri d'Agricultura

UP ha denunciat que el pressupost general de l'Estat fa caure el pressupost del ministeri d'Agricultura al volum més baix des del 2009. De fet, el pressupost del Ministeri d'Agricultura suposa un 2,14% del total. UP ha fet arribar esmenes als diferents grups parlamentaris per tal que s'incremente la dotació pressupostària al pla d'assegurances agràries i a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris. També reclamen la correcció de la sobrevaloració cadastral de les construccions agràries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona