Economia

pagesia

fruita dolça

La producció de fruita dolça al Camp i l'Ebre es recupera

La collita de cirera, préssec i nectarina serà de 37.300 tones aquesta campanya, segons la previsió del Departament d'Agricultura

El productors, preocupats per la possible caiguda de preus arran de l'oferta

La producció de fruita dolça es recupera aquesta campanya en el conjunt del país després de dues campanyes fluixes. Al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, el Departament d'Agricultura estima que la collita, que en algunes varietats tot just acaba de començar, serà de 37.300 tones, bona part concentrades a la Ribera d'Ebre. “Les previsions de collita de fruita de pinyol catalana d'enguany són un 13% superiors a les de l'any passat i amb 407.920 tones recuperaran el potencial productiu català perdut en les darreres campanyes”, ha dit el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Carmel Mòdol.

Els productors de la Ribera d'Ebre preveuen que el volum de producció de la comarca serà d'entre 23.000 i 28.000 tones, una quantitat que consideren normal. “Ha fet fred a l'hivern, el quallat i la floració han anat bé, tot i que les elevades temperatures dels últims dies no beneficien la fase final de maduració del fruit”, ha explicat el gerent de Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol. La meteorologia determina que la collita oscil·le entre un 20% més o un 20% menys cada campanya, segons Piñol. L'any passat el temps va afectar sobretot les varietats primerenques amb una floració llarga i quallats irregulars que van desequilibrar l'arbre, que va tenir poques hores de fred, mentre que el 2015 les pedregades van provocar una davallada productiva.

Però no només el volum de fruita recollida preocupa els productors de fruita dolça, ja que el preu també determina l'èxit de la campanya. I, en aquest sentit, tot i que la campanya de recol·lecció de préssecs acaba d'arrencar, ja hi ha altres zones de l'Estat, com ara Múrcia i Andalusia, en plena campanya. “Hi ha molta oferta i això ens fa témer una caiguda del preu”, ha alertat Piñol. Grup Fruiter de Benissanet exporta un 80% de la seva producció.

Pel que fa a la resta de demarcacions catalanes, l'única on la producció serà més baixa que el 2016 és Girona, on es colliran 1.800 tones de fruita dolça. A Lleida, la producció serà de 362.600 tones i a Barcelona s'estima que serà de 6.220 tones.

LA XIFRA

37.300
tones
de préssec, nectarina i cirera es produiran al Camp de Tarragona i l'Ebre aquesta campanya

LA FRASE

Ha fet fred a l'hivern, la floració ha estat abundant i el quallat també ha anat bé aquesta campanya
Marc Piñol
GERENT DEL GRUP FRUITER DE BENISSANET

Creix el cultiu de cirera

La campanya de recol·lecció de cirera és pràcticament ja a l'equador. Les varietats més primerenques van cotitzar-se a bon preu en el mercat, però en la segona part de la campanya hi ha una part de les cireres que són de calibre petit i no tenen tan bona acceptació. “És un any que hi haurà molta cirera i serà de molta qualitat; estem veient que el mercat aprecia molt la cirera grossa, mentre que la petita té uns preus baixos”, ha explicat a l'ACN el responsable de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre d'Unió de Pagesos (UP), Jaume Miquel Aleu. “El preu es manté força bé en els calibres grans; un pagès pot cobrar a 3 euros el quilo de cirera si el fruit està prop dels 28 mil·límetres, un preu que a la venda al públic es pot doblar tranquil·lament”, comenta Aleu.

La superfície de regadiu durant els darrers anys ha augmentat a la Ribera d'Ebre i els cultius han canviat en funció de la demanda del mercat. “Cada cop hi ha més cirerers i més hectàrees destinades a aquesta fruita dolça; potser a la Ribera d'Ebre hi ha més de 1.000 hectàrees que estan renovant-se constantment”, destaca Aleu, el responsable de la fruita dolça d'UP. Al conjunt del país, el ritme de noves plantacions continua decreixent i la superfície total plantada creix lleugerament. El préssec pla continua superant el nombre d'hectàrees plantades de préssec rodó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona