Economia

pagesia

vaga de temporers

Nova vaga de temporers, ara a la Granja d’Escarp

Reclamen el compliment del conveni pel que fa al sou i a l’allotjament, igual que el col·lectiu de Seròs

La UGT comprovarà, a través de les nòmines, si hi ha abusos i els denunciarà a Treball

Un centenar de temporers es van concentrar ahir al matí, i fins al migdia, davant de l’ajuntament de la Granja d’Escarp per denunciar l’incompliment del conveni del camp i les condicions dels allotjaments, durant la campanya de la fruita dolça. Els treballadors van declarar-se en vaga indefinida fins que les seves reivindicacions no sigui ateses. La protesta replica el model de la encetada la setmana passada a Seròs, que va finalitzar amb el compromís dels empresaris per complir la llei.

El conveni del camp, signat el 2016 pels sindicats agraris i els representants dels treballadors, fixa un salari de 6,18 euros l’hora. Els temporers també han de percebre 6,28 euros l’hora per les hores extres. Per contra, els concentrats a la Granja d’Escarp asseguren que a molts se’ls paguen 5 euros per hora de feina i en alguns casos, fins i tot menys. “Estem farts d’enganys”, afirma Hamed, un dels temporers, en declaracions a ACN. També es queixen que han de treballar dissabtes i diumenges, sense cap dia de descans.

L’altre reivindicació del col·lectiu és l’allotjament. El conveni marca que se’ls ha de facilitar, si la seva residència habitual és a més de 75 quilòmetres, explica Antonio Rodríguez (UGT-Lleida). “L’empresari té dret a cobrar-los un 10% del sou per l’allotjament. Ara bé, sempre que estigui en condicions. I n’hi ha que estan bé, però d’altres no tenen ni aigua i estan en condicions inacceptables. Això és un abús.” A la Granja d’Escarp aquesta campanya treballen uns 500 jornalers, segons dades del sindicat, però no existeix cap allotjament col·lectiu per als temporers. Soses i Alcarràs sí que disposen d’habitatges municipals per allotjar-hi els jornalers. “Esperem que, amb vista a l’any vinent, la Granja pugui solucionar-ho. Hi ha ajuts de la Generalitat, per exemple”. Des de la UGT, s’ha convidat els temporers a fer-los arribar les seves nòmines, “per detectar els casos d’incompliment del conveni. Si en detectem, els denunciarem davant la Inspecció de Treball els pròxims dies”.

Des d’Unió de Pagesos s’ha recordat la “vigència” del conveni, alhora que “no es criminalitzi” tota la pagesia pel “comportament d’uns pocs”. Ramon Comes, responsable del sector del sindicat agrari assegura: “L’incompliment és minoritari i el mateix temporer pot anar a la Inspecció de Treball. Cal complir-ho, però que no paguin justos per pecadors”. La UGT coincideix que “els casos s’han anat reduint els últims anys i és minoritari, però n’hi ha”. La UGT no descarta més vagues en altres municipis. L’alcalde de la Granja, Manel Solé, va rebre ahir els temporers i es va oferir a fer de mediador en el conflicte, i ahir a la nit es reunia amb els empresaris del municipi.

LA FRASE

És minoritari i el conveni s’ha de complir, però que no paguin justos per pecadors
Ramon Comes
UNIÓ DE PAGESOS

LA FRASE

Hi ha alguns habitatges que no tenen ni aigua i estan en condicions inacceptables
Antonio Rodríguez
UGT-LLEIDA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Acord per reactivar l’antiga Nissan tres anys després del tancament

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona