Economia

El Bages inicia la fabricació de productes amb sal pura

Iberpotash i AkzoNobel obren una planta a Sant Fruitós que produeix sal per als tractaments d’aigües i l’alimentació humana

Aleman ressalta que “és el primer resultat del projecte Phoenix”

Sal Vesta Iberia SL ja ha començat a fabricar productes amb la sal pura (vacuum) que surt de Súria. Es tracta d’una aliança entre Iberpotash –ara ICL, que aporta la matèria primera– i AkzoNobel, la multinacional que comercialitzarà els productes. La planta s’ha ubicat a Sant Fruitós de Bages, al polígon de Santa Anna. Ja produeix pastilles per tractaments d’aigües i ben aviat produirà sal per a les nostres cuines.

Ho va detallar ahir Carles Aleman, conseller delegat d’ICL, que durant la visita a les instal·lacions va afirmar que l’arrencada de la fàbrica és “un moment especial perquè veiem els resultats del pla Phoenix, engegat fa anys”. El conseller va reconèixer que han tingut “molts problemes”, però va subratllar que “al final arribarem on sempre hem volgut arribar; a la mineria sostenible”.

En cap moment de la visita les responsables d’Iberpotash van atendre preguntes sobre la sentència que els obliga a deixar d’abocar al Cogulló el 30 de juny, però sí que van ressaltar que el projecte iniciat a Súria “és un primer pas per no haver de traslladar 800.000 tones de sal” a aquest runam, una xifra que anirà en augment quan es construeixi la segona planta de sal pura, prevista per al 2021, segons va concretar ahir l’empresa minera. En representació d’AzkoNobel, Nils van der Plas va assegurar que la posada en marxa de la planta és un gran pas per obrir “noves vies de negoci al sud d’Europa”. AkzoNobel comercialitza els seus productes a través de diferents marques que tenen “molt bon posicionament” en mercats del centre i el nord d’Europa, que ara es volen fer lloc a casa nostra. Es tracta, per exemple, de Broxo –pastilles per a descalcificadors–, KNZ –alimentació animal– o Jozo, la marca sota la qual es comercialitzen diverses varietats de sal per a l’alimentació humana.

La posada en marxa de la planta ha permès crear deu llocs de feina –malgrat la grandària de la nau el procés està molt automatitzat– que s’afegeixen a la quinzena de persones que treballen en l’empresa externa que es cuida de l’emmagatzematge i del transport. ICL ha invertit 7,5 milions per fer la nova planta de Sant Fruitós.

Mantenir la data

El grup ecologista Prou Sal va reiterar, amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient, la “denúncia pels runams del Bages” i va demanar a la Generalitat i a la judicatura “el compliment de la sentència que exigeix que s’aturin els abocaments”.

LA XIFRA

10
persones
treballen a la planta, molt automatitzada. Se sumen a les 15 que treballen al magatzem extern annex.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona