Euritmia aposta per noves estratègies com a sortida a la crisi de la construcció

L'objectiu és que l'any 2011 l'empresa d'Aiguaviva comenci a treballar en països emergents d'arreu d'Europa

El nous segells que té previst Euritmia que se li atorgui se sumaran als que actualment ja posseeix: el certificat d'AENOR i l'IQNET, validant el sistema de gestió de qualitat europea ISO 9001:2000. Això condiciona l'empresa que se sotmeti a un procés de millora contínua en el seu sistema de treball, per tal d'adequar-se al model europeu i de garantir als clients que la feina feta per Euritmia té una qualitat contrastada.

Així, el 2009 ja ha estat un any en el qual s'ha produït una remuntada, sense arribar, però, als nivells de facturació assolits l'any 2008. Sobre el paper aquestes dades són molt positives, ja que s'evidencia l'estabilització econòmica de l'empresa en un any, el 2010 en què, en termes generals, la crisi es deixarà sentir amb més crueltat en el sector. De fet, els responsables de l'empresa adverteixen que la crisi no s'ha acabat i que encara durarà alguns anys més.

2010, any de transició

El 2010, es presenta com un any de transició en el qual s'espera consolidar els bons auguris de contractació rebuts durant aquest darrer trimestre de 2009, i que han dut l'empresa a pensar que es podran assolir, com a mínim, les mateixes xifres en termes de facturació que les obtingudes durant l'any passat. Els responsables d'Euritmia són molt prudents a l'hora de fer aquest tipus de valoracions i no són partidaris de baixar la guàrdia, ans el contrari.

Euritmia està desenvolupant estratègies que sorgeixen de tot el seu equip humà, que treballa plegat i compromès amb el projecte comú de l'empresa, idea de la qual és precursora la direcció general de l'empresa. Això passa per l'acció decidida sobre conceptes com la realimentació de processos o la creació i adaptació dels procediments, tant administratius com d'execució d'obres, la innovació, el desenvolupament o la investigació de nous sistemes i productes que ofereixen als seus clients.

Euritmia també deixa entreveure que el 2011 podria començar a establir les bases que la farien arribar a guanyar concursos públics a l'estranger a partir de 2012. El destí més previsible són els nous països emergents de la Unió Europea, tot i que no es descarta accedir a mercats que no siguin europeus. L'objectiu de l'empresa és que l'any que ve, el 2010, es faci una anàlisi per comprovar quins són els mercats que s'adeqüen més a Euritmia, per així el 2011 començar a treballar.

L'empresa d'Aiguaviva ja ha treballat fora de Catalunya. Per exemple, s'ha encarregat de la rehabilitació de l'edifici Palau-Saura a Ciutadella, a Menorca, entre d'altres obres a les Balears, i també a Andalusia. Però, sobretot, Euritmia ha treballat a la demarcació de Girona.

FITXA

Nom
Euritmia Construccions SA
Any de fundació
1963
Activitat
Obra pública, privada, residencial, industrial i oficines
Seu
Polígon industrial Casanova d'Aiguaviva
Gerents
Jesús Garrido Estévez
Plantilla
24 treballadors en plantilla fixa, 20 més de temporals i més de 100 subcontractats per empreses industrials col·laboradores
Àmbit de treball
La zona de llevant de l'Estat espanyol, Catalunya i sobretot Girona
Facturació
Aquest exercici es tancarà al voltant dels 16 milions d'euros i 20 milions el 2010 (aprox.)
Web
www.euritmia.es

Més de 40 anys d'experiència

És el 1963 quan Josep Garrido va començar a fer de constructor, però és el 21 de juny de 1967, davant del notari Eduardo Peña, quan es constitueix Euritmia a la ciutat de Santa Coloma de Farners, municipi en què va néixer el seu fundador. Durant aquests anys, Euritmia es va caracteritzar pel bon fer d'un equip liderat pel mateix Josep Garrido i el seu encarregat general, Ramon Blázquez. Anys més tard també va destacar la incorporació de Francesc Feliu. Aquest equip va conduir l'empresa fins el 1995, any en què es van jubilar els dos primers. Des de llavors, Euritmia ha aconseguit consolidar-se com la primera empresa d'edificació de la demarcació, amb capital totalment gironí. Euritmia té un currículum de més de 40 anys d'experiència en el sector construint tota mena d'edificis, tant públics com privats. Entre les prioritats destaca la seva lluita per conservar el medi ambient i no perjudicar l'entorn natural. Al llarg d'aquest temps, els clients privats que més han confiat amb Euritmia han estat Miquel Arpa i Batlle, la cadena hotelera gironina Med Playa, l'arquitecte Joan Barceló Padrosa, de Platja d'Aro, i l'Obra Social de Caixa de Pensions de Barcelona.

JESÚS GARRIDO

«Euritmia tindrà millors resultats perquè s'ha acostumat a la foscor»

ò. pinilla
Què té Euritmia que no tinguin altres empreses constructores?
– «L'equip humà. Nosaltres volem que els treballadors se sentin com a casa, però alhora se'ls exigeix molt. No hi ha diferències entre els caps i els treballadors.»
– En què us ha perjudicat la crisi?
– «Evidentment en el sentit econòmic, però també en la manera de treballar. En aquest darrer punt el canvi ha estat positiu, ja que en els temps de crisi és quan es fa prevaler la preparació i la formació per demostrar que som professionals en el que fem, i que la superació de la crisi vindrà donada en aferrar-nos a les nostres arrels identitàries com són la qualitat i l'esperit de servei als nostres clients.»
– A l'àmbit estructural també heu patit algun canvi?
– «Inevitablement, la necessitat provoca transformacions de tota mena, i inversions tant pel que fa als recursos humans com en els materials. Fins i tot, en aquest afany de professionalitzar per optimitzar recursos, la direcció d'Euritmia està promocionant el canvi de passar de ser una empresa familiar a una empresa amb estructura departamental i altament especialitzada.»
– També haurà canviat la competència.
– «El cert és que sí. I en gran part el que ens ha fet canviar ha estat la competència. Nosaltres ens dediquem a l'obra de la branca d'edificació, o sigui, escoles, pavellons, habitatges i hotels, entre altres. La competència ens ha fet millorar sobretot des de la crisi.»
– Us perjudica tenir la seu a Girona?
– «Malgrat que siguem una empresa molt consolidada, seguim sent una empresa de Girona. Encara ara ens costa molt entrar en el mercat barceloní de l'obra pública, i no tenir la central a Barcelona ens perjudica. En canvi, aquí és normal que una empresa de Barcelona vingui a fer una obra per un Ajuntament, i es dóna molt sovint per sabut que ser de la capital ja se li suposa garantia. Que no dic que estigui malament, però quan nosaltres concursem a fora voldríem el mateix tracte.»
Quan s'acabarà la crisi?
– «No es veu el final del túnel. De fet es preveu que de les 200 empreses que es dediquen a l'edificació a Catalunya, només en quedin la meitat a finals del 2012. Nosaltres anirem molt millor que el 2009, però no perquè la crisi s'hagi acabat, sinó perquè ja fa temps que el subsector de l'edificació està a les fosques dins d'un túnel. Nosaltres ja ens hem adaptat a la foscor i comencem a veure-hi, però el sector segueix dins el túnel. Per tant, no s'ha acabat la crisi i pel que fa a l'edificació, ja no tornarà a ser com abans.

2,5 milions pel nou Caixafòrum

Euritmia construeix per l'a obra Social de «la Caixa» el Centre Cultural Caixafòrum de Girona, un centre polivalent destinat a exposicions i conferències. Euritmia construccions és l'empresa adjudicatària de les obres, per un import aproximat de 2,5 milions d'euros, unes obres de rehabilitació de gran complexitat. El Caixafòrum es trobarà situat en el pati interior d'illa del carrer Bailèn i la plaça Poeta Marquina, amb una superfície construïda de 1500 m², distribuïts en planta baixa a través d'un accés principal, que també servirà d'espai d'exposicions, i una sala polivalent, connectada a la platea superior de l'auditori. Una escala de gran amplada i un ascensor serviran per accedir a la planta soterrani, on se situarà l'auditori, amb un aforament per a 200 persones i sala d'exposicions, enllaçada a través d'una grada al pati d'illa. Amb la inauguració del Caixafòrum la pròxima tardor, Girona serà la quarta ciutat estatal a gaudir d'un centre sociocultural d'aquestes característiques.

Per una altra banda, la constructora Euritmia també ha treballat amb «la Caixa» en la rehabilitació d'oficines a Girona, Ripoll, Olot, Vilobí d'Onyar, Palamós, s'Agaró, així com la que va ser la sala d'exposicions Girona i l'esplai d'Avis a Olot.

De masia a espai públic

Euritmia està construint per l'Ajuntament de Vilablareix, en el sector de Can Perelló i Can Pere Màrtir, la rehabilitació de la masia de Can Gruart. Per un import aproximat de dos milions d'euros, es dotarà el municipi d'aproximadament 1.000 m² d'un nou equipament cultural. Es preveu que les obres finalitzin el segon trimestre de l'any que ve.

Euritmia ha fet 117 obres des de 1994

Euritmia va néixer fa més de quatre dècades. Des de llavors ha fet centenars d'obres de tot tipus, des d'obra privada, industrial i sobretot obra pública. Però des de ben entrats els anys noranta la febre immobiliària ha anat creixent fins a cotes molt elevades. Euritmia ha realitzat 117 obres des de 1994. Els anys més propicis van ser el 2001 amb 12 obres i el 98 amb 11 obres.

ALGUNES OBRES PÚBLIQUES

Salt
Pavelló Municipal de Gimnàstica Artística
Hospital Psiquiàtric de Trastorns Severs
Palafrugell
Reforma i ampliació del Parc de Bombers
Peralada
CEIP Peralada
Olot
Reforma i ampliació del CEIP Pla de Dalt
Girona
Remodelació de la UCI i altres departaments de l'Hospital Doctor Josep Trueta
Pavelló Pont Major
Castelló d'Empúries
IES Castelló d'Empúries
Vilajuïga
Poliesportiu municipal
Banyoles
Escola de Música Municipal
Riudellots de la Selva
Ajuntament i local polivalent
Llar d'infants municipal
Roses
IES Roses
Teatre municipal
Castell-Platja d'Aro
22 habitatges de protecció oficial
Camprodon
Pavelló poliesportiu
Vilafant
CEIP Les Mèlies
Centre d'Atenció Primària
Torroella de Montgrí
Centre d'Atenció Primària
Reforma edifici El Blat com a centre d'assaig i dansa
Reforma llar dels jubilats El Recer
L'Estartit
Pavelló poliesportiu El Portitxol
L'Escala
Alberg Juvenil de les Ruïnes d'Empúries
Reforma i ampliació CEIP l'Escala
Vidreres
Centre Cívic
Sant Feliu de Guíxols
Biblioteca i Arxiu Municipal
Sant Pere Pescador
Casal d'avis i dependències municipals
Ventalló
Construcció local polivalent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA