Economia

Casademont té un deute de 25 milions

Ha baixat un 40% la facturació i ha reduït la plantilla en més de cent treballadors en cinc anys

L’oferta de compra de Grupo Costa és ferma

Un any i mig per trobar un inversor que refloti l’empresa

L’empresa càrnia Casademont, que dilluns de la setmana passada va presentar concurs de creditors, té un deute de 25 milions d’euros, la majoria dels quals corresponen als bancs (fins a 15 milions), i n’hi ha vuit més que els deu a proveïdors. El director general de Casademont, Francesc Xavier Gómez, va assegurar ahir que la decisió de tirar endavant el concurs, que al principi no s’havia plantejat, es va acordar després d’un any i mig de negociacions per intentar trobar un inversor que reflotés l’empresa càrnia.

La documentació s’ha presentat al jutjat mercantil i va acompanyada també de l’oferta de compra “ferma” de la companyia aragonesa Grupo Costa, “una empresa molt important” que, segons explica Gómez, el gener passat ja va comprar Cárnicas Toni Josep, amb seu a Vic. Grupo Costa s’ha compromès a mantenir la marca i assumir tota la plantilla actual, que és de 201 treballadors. “Hi haurà un canvi de propietat, això és evident, però pel que fa a l’equip directiu i al tipus de productes, a priori no s’han plantejat canvis”, va concretar Gómez, que va assegurar que la nova empresa està interessada a potenciar les vendes de Casademont “perquè torni a ser el que probablement Casademont havia sigut”.

Els orígens de Casademont es remunten a l’any 1956. L’empresa produeix embotits curats –el seu producte estel·lar és el fuet– i disposa de dues plantes de producció. La fàbrica central, que és també la seu del grup, és a Bonmatí; l’altra, a Palol de Revardit (des d’on opera amb la seva filial Boadas Embutidos y Conservas SA, Becsa).

Segons explica el director general de Casademont, la firma arrossega un “endeutament elevat des de fa anys” per diversos factors, un dels quals, segons Gómez, és fruit de les inversions en maquinària i tecnologia per fer llescats i adaptar la fàbrica de pernil. Aquesta inversió va pujar a uns 26 milions d’euros i es va fer entre els anys 2008 i 2009. “Aquesta motxilla tan gran ens ha costat operativament eixugar-la”, va dir. L’altre factor va ser que el preu del porc –la principal matèria primera de la firma– va pujar molt ara fa uns cinc anys.

Treballa per a Camprofrío

A més, en els darrers cinc anys, Casademont ha tingut una pèrdua acumulada de fins al 40% de la facturació. El 2016 va tancar-lo amb unes vendes d’entre 42 i 43 milions d’euros, i va moure un volum de producció de 14 milions de quilos (dels quals quatre milions van ser marca blanca i gairebé la meitat d’aquests –el 40%– es van destinar al grup Camprofío, per al qual continua treballant).

El director general de l’empresa va explicar que estan “molt il·lusionats” amb el nou grup inversor i creu que per al negoci serà “molt positiu”. Francesc Xavier Gómez va concretar també que Grupo Costa és un dels primers grups de l’Estat espanyol que més porcs processa, i que l’adquisició de Casademont li permetrà completar una estratègia per convertir-se en una companyia vertical; “és a dir, que inclogui tots els processos, des del pinso fins a les granges, l’escorxador i la producció d’embotits”. Segons va explicar el director general, el concurs de creditors inclou la liquidació tant de Casademont com de Becsa, perquè les assumeixi l’empresa càrnia aragonesa. El concurs s’ha tirat endavant “amb el sistema abreujat”, amb la voluntat que s’accelerin els tràmits i l’entrada del nou propietari.

Hi haurà un canvi de propietat, però pel que fa a l’equip directiu i a productes, no hi haurà canvis
Xavier Gómez
DIRECTOR GENERAL DE CASADEMONT
Arrosseguem un deute derivat d’inversions que es van dur a terme entre els anys 2008 i 2009

La plantilla veu molt positiva l’oferta de compra

La plantilla veu l’oferta de compra per part de Grupo Costa molt positiva, segons va explicar ahir el president del comitè d’empresa de Casademont, José Giménez. Tot i que actualment l’empresa gironina està al dia amb les nòmines, els treballadors feia uns tres o quatre anys que “patien retards continuats en el cobrament de salaris”. “Feia molts anys que hi havia incertesa, i la incertesa comporta molt malestar; ha estat un patiment continu”, va precisar Gómez.

A més, la plantilla de Casademont també s’ha reduït en més de cent treballadors en els darrers cinc anys (ha passat de 350 als 201 actuals). Giménez va explicar que l’empresa gironina els va notificar dilluns la possibilitat de compra per part de Grupo Costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA