Economia

Economia

La transformació laboral

L’ocupació serà digital

L’automatització i la robotització podrien augmentar el nombre d’ocupats en més de 2 milions de treballadors a l’Estat espanyol fins al 2030

La introducció de noves tecnologies substituirà els treballadors que exerceixen tasques més fàcilment reemplaçables

Cal invertir en plans de formació

Hi haurà una reducciódels costos de producció perquè l’eficiència dels processos serà superior

Les oportunitats que ofereixen l’automatització i la robotització podrien augmentar el nombre d’ocupats en més de 2 milions de treballadors a l’Estat espanyol fins al 2030 si s’implementen les polítiques formatives i laborals per impulsar la transformació digital, segons l’últim informe de l’Observatori ADEI, impulsat per Google i AFI.

En concret, l’estudi, que classifica l’ocupació segons el seu grau de complementarietat amb la robotització, calcula que d’aquí al 2030 els llocs de treball adaptats a la digitalització podrien augmentar en 3,2 milions, que els llocs que requereixen un elevat “component humà” creixerien en 0,6 milions i que, en canvi, desapareixerien 1,4 milions d’ocupacions entre les feines fàcilment reemplaçables per robots.

A més, l’observatori assenyala que també s’augmentaria la remuneració dels assalariats, una circumstància que es traduiria en una millora del benestar econòmic i social dels ciutadans, ja que el PIB mitjà per càpita passaria dels 24.000 euros actuals fins als 33.000 euros en un període de 15 anys, si es produís amb èxit aquesta transformació digital. L’informe també estima que la taxa estructural de la desocupació es podria situar al 2030 a l’entorn del 7% –actualment està al voltant del 15%– i que es podria registrar un augment mitjà anual de la productivitat del treball de l’ordre de l’1,3%.

En el curt termini, ADEI considera que la introducció de noves tecnologies substituirà els treballadors que exerceixen tasques “més fàcilment reemplaçables”. No obstant això, alhora preveu que les noves eines digitals complementaran l’ocupació restant, alliberant d’hores de treball i elevant la productivitat.

Procés de producció més eficient

En un horitzó de temps més ampli, pronostica que el nombre d’ocupats creixerà gràcies a la demanda de nous llocs de treball per produir nous béns i serveis, i que hi haurà també una reducció dels costos de producció perquè l’eficiència dels processos serà superior.

Les ocupacions avançades, a més de les relacionades amb l’hostaleria i el comerç, són les que tindran més potencial de creixement, ja que són “les que tenen un grau superior de complementarietat amb la robotització”. L’estudi es refereix a ocupacions avançades i, concretament, a professionals de la física, enginyeria i matemàtiques, a especialistes en finances i a professionals de les tecnologies de la informació i de la comunicació.

Replantejament formatiu

Segons l’estudi d’ADEI, les ocupacions que proposen un nivell superior de complementarietat amb el procés de digitalització requereixen un nou impuls i el replantejament de l’educació, així com de la capacitació i la reconsideració de les competències que han o hauran de desenvolupar els treballadors.

Per això, insta que els objectius de l’Estat espanyol impliquin formar els treballadors del futur. “La velocitat a la qual avança la transformació digital exigeix la necessitat de programar i invertir decididament en plans de formació continus i a llarg termini per a tots els treballadors”, es reclama a l’estudi.

Enfortiment de les STEM

No obstant això, també s’hi opina que, a banda de reestructurar el sistema formatiu, el país hauria d’enfortir les habilitats anomenades STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en el context de la formació bàsica i obligatòria, potenciar l’atractiu de la formació voluntària i reforçar la formació contínua al llarg de la vida.

Cap a la quarta revolució

Tradicionalment, l’Estat espanyol s’ha incorporat tard i malament en la major part de les revolucions econòmiques i tecnològiques que s’han succeït en la història global. No obstant això, el recent estudi elaborat per BBVA Research i titulat Impacte de la digitalització de les empreses espanyoles, situa l’Estat espanyol en el número 30 d’un rànquing de digitalització format per 100 països, la qual cosa fa pensar que s’arriba “molt més preparat a la quarta revolució industrial que a les anteriors”. L’estudi col·loca l’Estat en una posició intermèdia, al darrere de països com Alemanya o França, però per damunt d’altres països del sud d’Europa com Itàlia o Portugal.

Sembla que la digitalització està creixent a un ritme superior a l’activitat econòmica i ho continuarà fent en el futur. Però per aprofitar les oportunitats que aquest procés ofereix a les empreses cal superar determinats reptes, com el de millorar les infraestructures, garantir la ciberseguretat o eliminar les barreres del comerç electrònic. El responsable d’anàlisis macroeconòmiques del BBVA, Rafael Doménech, ha destacat que la digitalització és “una de les eines més poderoses” per donar resposta als problemes macroeconòmics de l’Estat espanyol, com les elevades taxes d’atur, l’envelliment de la població o la baixa productivitat. “La digitalització millora l’oferta de productes i les àrees de negoci, augmenta la demanda en propiciar canvis en el consumidor i millora també la competitivitat.” A més, suposa “una oportunitat per a les empreses amb vista a obrir-se a nous mercats i exportar”, hi afegeix.

En aquest procés imparable, queda clar que la digitalització i la innovació no són una opció, sinó una condició indispensable per assegurar la supervivència i el progrés de les empreses.

Invertir en formació
La velocitat a la qual avança la transformació digital exigeix la necessitat de programar i invertir decididament en plans de formació continus i a llarg termini per a tots els treballadors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina

MANRESA
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS