Economia

Economia

Casa de fusta al cor de Figueres

Al carrer la Marca s’està aixecant una de les primeres cases de fusta de la ciutat

La carcassa de l’edifici, de dues plantes, s’ha muntat en tres dies

L’eficiència energètica de la fusta permet prescindir de calefacció

La carcassa s’ha aixecat en tres dies, i passant pel carrer la Marca ja res indica, exteriorment, que amb les obres en curs al número 5 s’està treballant en una innovadora iniciativa constructora a Figueres: serà amb tota probabilitat la primera casa de fusta de la ciutat. La iniciativa es deu a la col·laboració entre l’arquitecta, promotora de l’obra –i futura ocupant de l’habitatge– Eugènia Poch i Xavier Sànchez, director i responsable tècnic de l’empresa Nix Profusta , amb seu a Cabanelles.

Un edifici de dues plantes amb habitatge a les parts superiors i obrador a la planta baixa, on es preveu traslladar l’elaboració de la cervesa artesanal empordanesa Rufa. Una casa de fusta d’avet, d’origen centreeuropeu. I als incrèduls i malpensats que augurin feina per als tèrmits, Xavier Sànchez els explica: “La fusta la mengen els tèrmits si hi ha un fong que ho permet i que es desenvolupa quan la fusta té un 80 o 90% d’humitat, que és el que passava antigament. Per sota d’un 20% d’humitat aquest fong no hi és, i aquesta fusta està certificat que no supera un 12% d’humitat”, diu el tècnic.

Per l’arquitecta, els avantatges són la rapidesa amb la qual s’ha aixecat l’esquelet de la construcció (guany de temps en l’ocupació de la via pública en carrers estrets al centre de la ciutat) i el guany de pes que s’aconsegueix per aixecar l’habitatge sobre la part de construcció tradicional en planta baixa. El principal tret diferencial de la fusta, però, és l’eficiència energètica de la construcció, que es resumeix amb una dada: no es preveu sistema de calefacció. El cost financer de la construcció no és el principal argument (tot i que a la llarga el menor consum energètic es notarà): “No és més barat, però el producte és extremadament millor, amb material noble, i amb la garantia que el preu previst que s’estableix al moment de fer el projecte serà el preu final, cosa que és molt important”, diu Poch.

L’espai on s’aixeca la construcció també és part de la història de Figueres: és la finca on hi havia la impremta de Josep Maria Benejam i on ara el fill de l’impressor (i parella de l’arquitecta), Joan Benejam, instal·larà la cerveseria artesanal. “La impremta anterior representava un valor per nosaltres. De la idea inicial de només substituir una impremta per una nova activitat, la cerveseria, ens hem anat convincent que havíem de donar un nou valor afegit a la finca fent-hi també el nostre habitatge i una construcció innovadora”, resumeix Eugènia Poch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona