Economia

Façanes per netejar l’aire

PURETi introdueix en diversos mercats la fotocatàlisi per netejar superfícies alhora que es purifica l’atmosfera

Amb l’ús d’aquesta tecnologia, la tasca de neteja es redueix a la meitat
Hi ha molta més consciència social per reduir la contaminació

Són diver­sos els camins per miti­gar la con­ta­mi­nació atmosfèrica que assola els nos­tres entorns urbans, i un és fer de la neteja de superfícies (fines­tres, murs, teu­la­des...) una arma per puri­fi­car l’aire. PURETi, empresa que és sòcia tec­nològica de l’agència aero­es­pa­cial dels EUA, la NASA, ha desen­vo­lu­pat una tec­no­lo­gia de foto­catàlisi del diòxid de titani (TiO2) amb base d’aigua que apro­fita l’ener­gia dels raigs UVA per des­com­pon­dre la matèria orgànica a nivell mole­cu­lar, i així asso­lir bene­fi­cis com ara reduir les partícules PM 2,5 i PM 10 a l’aire, a més del NOx i el SOx.

A Europa, PURETi Spain, amb seu a Bar­ce­lona, s’encar­rega des de fa tres anys de difon­dre aquesta tec­no­lo­gia, que ja ha acon­se­guit la fita impor­tant de ser con­si­de­rada per la Comissió Euro­pea una de les tec­no­lo­gies de més impacte en el futur, dins del pro­jecte iSCAPE, con­si­de­rat un dels de més pes dins de l’estratègia Hori­zon 2020, el pro­grama marc de la UE que con­cen­tra gran part de l’R+D del període 2014-2020.

Estratègia.

La volun­tat d’iSCAPE és desen­vo­lu­par una estratègia per al con­trol de la con­ta­mi­nació atmosfèrica a les ciu­tats euro­pees, amb l’apli­cació de tec­no­lo­gies intel·ligents i sos­te­ni­bles, que es puguin inte­grar en l’urba­nisme de les ciu­tats. PURETi forma part d’un con­sorci que aplega diver­ses uni­ver­si­tats i cen­tres tec­nològics, entre els quals hi ha l’Ins­ti­tut d’Arqui­tec­tura Avançada de Cata­lu­nya.

Però aquesta nano­tec­no­lo­gia basada en la foto­catàlisi va molt més enllà, “és de 360 graus”, com diu Joaquín Piserra, direc­tor de PURETi Spain. “En un prin­cipi vam pen­sar que el pro­ducte podria ser interes­sant per a les empre­ses de neteja, però vam veure que les empre­ses d’aquest sec­tor són més aviat refractàries a adqui­rir valor afe­git, així que ens vam adreçar a altres mer­cats, que sí que van enten­dre la neces­si­tat d’incor­po­rar aquesta nano­tec­no­lo­gia als seus pro­duc­tes.”

Així, l’empresa té entre els seus cli­ents fabri­cants de mata­las­sos com Dor­mity; Clear Chan­nel, pro­mo­tora de publi­ci­tat exte­rior; Eif­fage, que aplica asfalts; Aunde, fabri­cant de seients per a vehi­cles de trans­port col·lec­tiu, o la mul­ti­na­ci­o­nal espe­ci­a­lista en façanes d’edi­fi­cis Neo­lith.

Jus­ta­ment, a Bar­ce­lona PURETi ha pogut pro­var l’eficàcia del seu pro­ducte a la Torre Tar­ra­gona i a la seu de l’asse­gu­ra­dora Zurich. Com afirma Piserra, “l’apli­cació del trac­ta­ment als 2.000 m² de l’edi­fici fa que per cada metre qua­drat s’eli­mi­nin 200 g de NOx per any, que és el mateix que treure de la cir­cu­lació 2.000 vehi­cles.” A més, les tas­ques de neteja es redu­ei­xen a la mei­tat amb aquest trac­ta­ment de superfície.

A banda de rever­tir la con­ta­mi­nació atmosfèrica, el trac­ta­ment també manté la reflectància solar, cosa que suposa reduir l’ús d’ener­gia; estal­via aigua, ener­gia i cos­tos de mà d’obra; eli­mina olors i millora la qua­li­tat de l’aire inte­rior, ja que des­com­pon els COV (com­pos­tos volàtils orgànics) i les partícules orgàniques que afec­ten la salut.

L’empresa rea­litza el 70% del seu negoci fora de l’Estat espa­nyol, i enguany pre­veu arri­bar a una fac­tu­ració d’un milió d’euros. De cara al futur, com explica Piserra, la intenció de PURETi és con­ti­nuar en la via de tro­bar cli­ents d’àmbits indus­tri­als. Un camp d’actu­ació que pot ser espe­ci­al­ment pro­pici en els pròxims anys és la subs­ti­tució dels ambi­en­ta­dors con­ven­ci­o­nals en tas­ques d’higi­ene dels lava­bos públics o domèstics, per evi­tar l’efecte can­ce­ri­gen que pro­voca el diclo­ro­benzè. En molts països de la UE ja s’ha supri­mit en espais com ara esco­les, hos­pi­tals o residències geriàtri­ques.

D’altra banda, en aquests moments ja està en nego­ci­a­ci­ons amb Ikea perquè incor­pori a les façanes dels seus cen­tres comer­ci­als aquest trac­ta­ment foto­ca­talític. Un altre pos­si­ble nou mer­cat pot ser “l’agri­cul­tura, ja que l’apli­cació de la foto­catàlisi per­met com­ba­tre els fongs sense uti­lit­zar fun­gi­ci­des o her­bi­ci­des. Ja ho estem tes­tant”. També ha sor­git la pos­si­bi­li­tat d’apli­car el trac­ta­ment en la indústria tèxtil.

Joaquín Piserra creu que una pro­posta sos­te­ni­bi­lista com la de PURETi tro­barà el millor suport en la consciència social: “Ara al mer­cat hi ha molts mesu­ra­dors de la qua­li­tat de l’aire que han pro­vo­cat que hi hagi molta més consciència social per reduir la con­ta­mi­nació atmosfèrica.”

La tec­no­lo­gia foto­ca­talítica va néixer al Japó el 1968, amb el des­co­bri­ment de la pols foto­ca­talítica a la Uni­ver­si­tat de Tòquio. L’any 1998, també al Japó, es va des­co­brir el procés foto­ca­talític en humit, i va ser el 2004 quan PURETi per­fec­ci­ona la foto­catàlisi en aigua.

Atacar l’amenaça principal

Si bé podem acceptar que ha millorat la regulació de la contaminació atmosfèrica a les ciutats europees, aquesta continua sent l’amenaça més poderosa sobre la salut de les persones: 400.000 morts prematures a Europa l’any 2011. El projecte Improving the smart control of air pollution Europe (iSCAPE), després d’avaluar les tecnologies que actualment s’apliquen contra la contaminació atmosfèrica, es proposa aplicar amb celeritat els anomenats sistemes de control passiu, que inclouen murs de poca alçària, arbres i fileres, murs i sostres verds, espais verds urbans, intervencions de geometria de carreteres i recobriments fotocatalítics de darrera generació com el que ha introduït PURETi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.