Economia

Mor Manel Nadal, empresari gironí del sector de la fusta

Va ser president de Farreras-Nadal SA i impulsor a Girona d’Acció Catòlica i de l’escoltisme

Manel Nadal i Oller, empresari de llarga trajectòria, va morir ahir a Girona als 94 anys. Estava casat amb Montserrat Farreras i Forns, amb qui va tenir dotze fills: Joaquim, Pep, Nando, Jordi, Manel, Rafel, Maria Teresa, Jaume, Toni (†), Anna, Mercè i Elena.

Manel Nadal Oller era net de Francisco Oller i Martinell, el cassanenc que de ben jove va emigrar a França en circumstàncies adverses a casa nostra a causa de la plaga de la fil·loxera i que va aixecar un imperi amb la fabricació de taps de suro. Francisco Oller –amb fàbrica encara amb seu a Cassà de la Selva tot i que desvinculada de la família– va posar en marxa un projecte sobre la base dels taps de suro, que van assortir la producció de la Xampanya i posteriorment les principals firmes productores de cava i vins de casa nostra quan, després de la I Guerra Mundial i el bombardeig de la fàbrica de Reims, va retornar a Catalunya.

Els pares de Manel Nadal i Oller van ser Angèle Oller i Viader i Joaquim Nadal i Vilallonga i ell va ser el quart fill d’aquesta nissaga cassanenca de vuit germans, que va quedar retratada a Quan en dèiem xampany, obra publicada el 2013 pel periodista Rafel Nadal, sisè fill de Manel Nadal Oller. Abans, el mateix autor havia retratat la intimitat d’aquesta família a la postguerra gironina a Quan érem feliços, premi Nadal del 2012.

Amb disset anys i tres germans grans a davant seu, Manel Nadal Oller va decidir traslladar-se a Girona, a treballar als magatzems de fusta Farreras. Amb el temps es va casar amb la filla única de la família Farreras, provinent de Sant Esteve de Llémena. Com recordava en un article el seu fill gran, l’historiador i polític Joaquim Nadal Farreras, encara que s’ha escrit moltes vegades sobre la influència d’aquesta família gironina, la realitat és que els Nadal provenien de Cassà i els Farreras, de la vall de Llémena. Esteve Farreras es va traslladar a Girona el 1880 i el 1904 va adquirir un negoci de fusta instal·lat a Sant Nicolau, i el 1911 les cases de la plaça de Santa Llúcia, que es van convertir en el domicili familiar.

Manel Nadal va arribar a Girona a la postguerra de 1939 per treballar al magatzem, i després de casar-se amb Montserrat Farreras va iniciar una tasca en el sector de la fusta que va portar la seva empresa a traslladar-se primer a la ronda Ferran Puig de Girona i posteriorment a Vilablareix, a més de disposar de magatzems a diverses comarques, entre les quals al Baix Empordà, prop de la Fosca, on aquesta família gironina va recalar als estius. També va adquirir el mas Cantalosella d’Aiguaviva, encara residència familiar.

L’activitat de Manel Nadal Oller, tot i la seva dedicació a la família i a l’empresa familiar, va tenir un actiu protagonisme en els anys 50 i 60 del segle passat. Mai no va tenir cap càrrec polític, però va estar molt vinculat a moviments socials d’arrel catòlica. En aquest sentit va ser un home d’Acció Catòlica primer i, posteriorment, figura clau i cap del moviment escolta a la ciutat. Després d’uns anys de gran activisme, va abandonar aquesta projecció pública amb la seva entrada a l’Opus Dei.

En l’àmbit empresarial Manel Nadal Oller es va fer càrrec del negoci familiar que va fer créixer i va expandir arreu de les comarques, motiu que li va comportar reconeixements com el de l’Associació Espanyola d’Importadors de Fusta que el va premiar per haver dignificat el sector de la fusta i, sobretot, per la seva gestió forestal. També va destacar per la rehabilitació que va fer de finques rústiques.

La família Nadal Farreras ha tingut un pes social evident a la Girona del segle passat, no només per la seva vessant empresarial, sinó també per la rellevància pública d’alguns dels seus fills: Joaquim, alcalde de Girona i conseller de la Generalitat a més d’historiador; Pep, primer rector de la Universitat de Girona; Nando, que s’ha dedicat a l’empresa familiar; o Manel, diputat i secretari de Mobilitat en els governs Maragall i Montilla.

La cerimònia religiosa per Manel Nadal i Oller es farà demà dijous, a les 11 del matí, a la basílica de Sant Feliu de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA