Economia

Mor Manel Nadal, empresari gironí del sector de la fusta

Va ser president de Farreras-Nadal SA i impulsor a Girona d’Acció Catòlica i de l’escoltisme

Manel Nadal i Oller, empre­sari de llarga tra­jectòria, va morir ahir a Girona als 94 anys. Estava casat amb Mont­ser­rat Far­re­ras i Forns, amb qui va tenir dotze fills: Joa­quim, Pep, Nando, Jordi, Manel, Rafel, Maria Teresa, Jaume, Toni (†), Anna, Mercè i Elena.

Manel Nadal Oller era net de Fran­cisco Oller i Mar­ti­nell, el cas­sa­nenc que de ben jove va emi­grar a França en cir­cumstàncies adver­ses a casa nos­tra a causa de la plaga de la fil·loxera i que va aixe­car un imperi amb la fabri­cació de taps de suro. Fran­cisco Oller –amb fàbrica encara amb seu a Cassà de la Selva tot i que des­vin­cu­lada de la família– va posar en marxa un pro­jecte sobre la base dels taps de suro, que van assor­tir la pro­ducció de la Xam­pa­nya i poste­ri­or­ment les prin­ci­pals fir­mes pro­duc­to­res de cava i vins de casa nos­tra quan, després de la I Guerra Mun­dial i el bom­bar­deig de la fàbrica de Reims, va retor­nar a Cata­lu­nya.

Els pares de Manel Nadal i Oller van ser Angèle Oller i Via­der i Joa­quim Nadal i Vila­llonga i ell va ser el quart fill d’aquesta nis­saga cas­sa­nenca de vuit ger­mans, que va que­dar retra­tada a Quan en dèiem xam­pany, obra publi­cada el 2013 pel peri­o­dista Rafel Nadal, sisè fill de Manel Nadal Oller. Abans, el mateix autor havia retra­tat la inti­mi­tat d’aquesta família a la post­guerra giro­nina a Quan érem feliços, premi Nadal del 2012.

Amb dis­set anys i tres ger­mans grans a davant seu, Manel Nadal Oller va deci­dir tras­lla­dar-se a Girona, a tre­ba­llar als magat­zems de fusta Far­re­ras. Amb el temps es va casar amb la filla única de la família Far­re­ras, pro­vi­nent de Sant Esteve de Llémena. Com recor­dava en un arti­cle el seu fill gran, l’his­to­ri­a­dor i polític Joa­quim Nadal Far­re­ras, encara que s’ha escrit mol­tes vega­des sobre la influència d’aquesta família giro­nina, la rea­li­tat és que els Nadal pro­ve­nien de Cassà i els Far­re­ras, de la vall de Llémena. Esteve Far­re­ras es va tras­lla­dar a Girona el 1880 i el 1904 va adqui­rir un negoci de fusta ins­tal·lat a Sant Nico­lau, i el 1911 les cases de la plaça de Santa Llúcia, que es van con­ver­tir en el domi­cili fami­liar.

Manel Nadal va arri­bar a Girona a la post­guerra de 1939 per tre­ba­llar al magat­zem, i després de casar-se amb Mont­ser­rat Far­re­ras va ini­ciar una tasca en el sec­tor de la fusta que va por­tar la seva empresa a tras­lla­dar-se pri­mer a la ronda Fer­ran Puig de Girona i poste­ri­or­ment a Vila­bla­reix, a més de dis­po­sar de magat­zems a diver­ses comar­ques, entre les quals al Baix Empordà, prop de la Fosca, on aquesta família giro­nina va reca­lar als estius. També va adqui­rir el mas Can­ta­lo­se­lla d’Aigua­viva, encara residència fami­liar.

L’acti­vi­tat de Manel Nadal Oller, tot i la seva dedi­cació a la família i a l’empresa fami­liar, va tenir un actiu pro­ta­go­nisme en els anys 50 i 60 del segle pas­sat. Mai no va tenir cap càrrec polític, però va estar molt vin­cu­lat a movi­ments soci­als d’arrel catòlica. En aquest sen­tit va ser un home d’Acció Catòlica pri­mer i, poste­ri­or­ment, figura clau i cap del movi­ment escolta a la ciu­tat. Després d’uns anys de gran acti­visme, va aban­do­nar aquesta pro­jecció pública amb la seva entrada a l’Opus Dei.

En l’àmbit empre­sa­rial Manel Nadal Oller es va fer càrrec del negoci fami­liar que va fer créixer i va expan­dir arreu de les comar­ques, motiu que li va com­por­tar reco­nei­xe­ments com el de l’Asso­ci­ació Espa­nyola d’Impor­ta­dors de Fusta que el va pre­miar per haver dig­ni­fi­cat el sec­tor de la fusta i, sobre­tot, per la seva gestió fores­tal. També va des­ta­car per la reha­bi­li­tació que va fer de fin­ques rústi­ques.

La família Nadal Far­re­ras ha tin­gut un pes social evi­dent a la Girona del segle pas­sat, no només per la seva ves­sant empre­sa­rial, sinó també per la rellevància pública d’alguns dels seus fills: Joa­quim, alcalde de Girona i con­se­ller de la Gene­ra­li­tat a més d’his­to­ri­a­dor; Pep, pri­mer rec­tor de la Uni­ver­si­tat de Girona; Nando, que s’ha dedi­cat a l’empresa fami­liar; o Manel, dipu­tat i secre­tari de Mobi­li­tat en els governs Mara­gall i Mon­ti­lla.

La cerimònia reli­gi­osa per Manel Nadal i Oller es farà demà dijous, a les 11 del matí, a la basílica de Sant Feliu de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.