Economia

La CEOE rebutja la declaració i diu que durà “conseqüències molt greus”

CCOO de Catalunya creu que la DUI “no representa la solució al conflicte polític de Catalunya”

La patronal Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) ha rebutjat “amb rotunditat” la decisió “il·legal” del Parlament de proclamar la declaració d’independència, ja que creu que “suposa una gravíssima ruptura de la legalitat”. La patronal creu que s’està aprofundint en la fractura social a Catalunya i s’està creant una situació que pot portar conseqüències “molt greus per a tota la ciutadania, tant en els àmbits socials com en els econòmics”.

També considera que pot afectar “negativament” a la confiança del món empresarial i inversor tant a Catalunya com en la resta d’Espanya. L’organització que presideix Joan Rosell ha afirmat que en una nota que dona suport a les mesures que vagi a adoptar el govern espanyol perquè es recuperi la legalitat institucional a Catalunya i perquè es restableixi la normalitat democràtica.

A més, assegura que la setmana vinent convocarà els òrgans de govern per analitzar la situació. La CEOE ha fet una crida a la tranquil·litat, perquè creu que “l’Estat de Dret restaurarà la legalitat”.

“El 155, una involució”

Per a CCOO, la declaració unilateral d’independència (DUI) “no representa la solució al conflicte polític de Catalunya. En primer lloc, perquè la declaració d’independència no té el suport d’una majoria qualificada de la societat catalana. No al menys en un context de mesura que permeti dir amb totes les garanties quin és el seu recolzament real”, assegura en un comunicat. I afegeix: “Tampoc no té el reconeixement internacional ni estatal, i per tant, té un grau altíssim de dificultat fer efectiva la decisió alhora que un alt risc de crisi social, política i econòmica que dificultarà la necessària recuperació de drets socials i laborals retallats en la crisi econòmica dels darrers 10 anys”.

Amb tot, el sindicat tampoc està satisfet amb els plans del govern espanyol, que han rebut el vistiplau de C’s i el PSOE. “La decisió del govern del PP, amb una aplicació arbitrària de l’article 155 de la Constitució, no té cap voluntat de solucionar cap conflicte”, assegura. “Significa una involució democràtica i una deriva autoritària per al conjunt de l’Estat espanyol. La seva posada en marxa trenca els consensos sobre l’insuficient model d’autogovern territorial al nostre país, anant en direcció contraria a les reivindicacions de la majoria dels catalans i catalanes i d’una bona part de la resta de l’Estat”. El sindicat català considera que “el 155 és un atac a les institucions catalanes i a la ciutadania en general que significa un retrocés democràtic profund d’un país de la UE al segle XXI. Ens oposem frontalment a la intervenció dels mitjans de comunicació, a la pretensió de control sobre el sistema educatiu, a la suspensió efectiva de la representació democràtica en el Parlament de Catalunya, i a la resta de mesures anunciades prèviament pel consell de ministres”, diu.

El secretari general de la UGT espanyola i antic secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha fet unes declaracions que el departament de comunicació del sindicat ha penjat al seu compte de Twitter: “Estic trist; segur que més tard estaré més trist. És un fracàs de la política. Exigeixo política d’alçada per sortir d’aquesta situació”.

Bonet veu danys

Amb tot, altres empresaris veurien bé el nivell de repressió previst. En aquest sentit, el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, assegurava ahir en una entrevista radiofònica que l’aprovació de l’article 155 de la Constitució espanyola suposa una protecció davant la inseguretat jurídica a Catalunya arran de la declaració de la república. “Hi ha danys emergents. Això afectarà l’economia de Catalunya, l’espanyola i inclús l’europea d’alguna manera. Tindrà conseqüències per al benestar de la gent, que és el que ens ha d’importar. És una molt mala cosa”, ha dit per als micròfons d’RNE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia