Economia

Societat

La CE constata que les dones cobren un 16,3% menys de mitjana a la UE

És com si deixessin de cobrar durant 58 dies l’any

La discriminació es manté malgrat que hi ha més dones que homes que assoleixen estudis superiors

L’actual salari mitjà de les dones és un 16,3% inferior al dels homes per hora treballada en el si dels 28 països de la Unió Europea (UE), segons un informe que ahir va fer públic la Comissió Europea (CE). El Dia Europeu de la Igualtat Salarial aquest any se celebra el 3 de novembre i –segons una extrapolació estadística de les dades de l’informe– aquesta data marca el moment en què les dones deixen a la pràctica d’estar remunerades en comparació amb els seus companys de feina masculins, gairebé dos mesos abans que acabi l’any.

Els països amb la bretxa salarial més reduïda són Itàlia, Luxemburg (tots dos amb un 5,5%) i Romania, mentre que els països on es van registrar diferències més profundes són Dinamarca (22%), la República Txeca (22,5%) i Estònia (26,9%).

La bretxa salarial de l’Estat espanyol, del 14,9%, se situa per sota de la mitjana europea, però implica, tot i així, que les dones espanyoles treballen gratis 54 dies cada any en comparació amb els companys de feina masculins. Els estats membres només han aconseguit reduir la bretxa 1,4 punts percentuals respecte a la que es va registrar el 2006 en el bloc comunitari.

Llocs mal remunerats

La discriminació salarial persisteix malgrat que hi ha més dones europees que homes que assoleixen estudis superiors (un 33% contra un 29% el 2016) i que la taxa d’atur femenina és 11,6 punts percentuals inferior a la masculina en els 28 països de la UE.

El vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans, i les comissàries europees d’Ocupació, Marianne Thyssen, i Igualtat de Gènere, Vera Jourová, van anunciar que la CE presentarà “d’aquí a poques setmanes” un pla d’acció per combatre les diferències salarials per qüestions de gènere.

“Hem d’avançar urgentment en aquest assumpte persistent, que afecta les dones i les nostres societats en molts altres aspectes: les dones encara tendeixen a treballar en sectors més mal remunerats, tenen menys promocions i estan infrarepresentades en llocs de gestió”, van declarar en un comunicat conjunt.

Un altre informe publicat ahir per la CE, que revisa l’aplicació del principi d’igualtat salarial a cada país europeu, constata també que “hi ha senyals que a tot Europa la discriminació salarial basada en el sexe continua sent un problema que no ha de ser subestimat”.

L’informe sobre la bretxa salarial recorda que les dades no estan “ajustades” a circumstàncies com els desequilibris en el repartiment de les feines domèstiques o la feminització de l’ocupació a temps parcial. La CE assenyala diversos factors que expliquen l’existència d’aquesta bretxa, com ara el fet que els llocs de gestió i control estan ocupats “en la immensa majoria” per homes, amb menys d’un 6% de dones en els llocs de directors generals.

LES XIFRES

33
per cent
de les dones assoleixen estudis superiors, contra un 29% dels homes.
14,9
per cent
és la quantificació de la bretxa salarial a l’Estat espanyol el 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona