Economia

Mataró veu com es dispara el preu del lloguer fins a un 25%

Segons el portal immobiliari Habitaclia, la capital del Maresme és la que més ha notat l’increment de la demanda a l’àrea metropolitana i el preu mitjà és de 9,44% el m²

S’inicien les inspeccions per verificar els pisos buits

Trobar un lloguer assequible a Mataró no és gens fàcil. La capital del Maresme s’ha convertit en la ciutat de l’àrea metropolitana on més s’ha apujat el lloguer, un 25,8% respecte a l’octubre de l’any passat. Així ho recullen les estadístiques del portal immobiliari Habitaclia, que coincideixen en la pujada generalitzada a tot Catalunya durant el segon semestre de l’any, segons dades que es faciliten des de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Els primers símptomes de l’escalada de preus dels lloguers es van notar a Barcelona arran de la recuperació econòmica. Ara, però, els experts alerten que l’augment és més elevat als municipis propers, on Mataró se situa al capdavant del rànquing. Venen tot seguit Terrassa (17,1), Castelldefels (15,3), Badalona (14,6), l’Hospitalet (13,7) o Sant Cugat del Vallès (13,4). El càlcul d’aquestes estadístiques es realitza tenint en compte anuncis d’habitatges no unifamiliars en zones geogràfiques amb una mostra superior als cinquanta anuncis. Els preus de la mitjana del portal serveixen d’indicador de la tendència del mercat.

El director general d’Habitaclia, Javier Llanas, dona per fet que l’increment “incessant” prové dels usuaris que busquen lloguers i que són “expulsats” de Barcelona. Així, la capital del Maresmes s’ha convertit en receptora de particulars i inversors que busquen ciutats properes. “Tenim una primera onada de demanda externa que es trasllada de Barcelona i que genera una angoixa als de Mataró, que tenen problemes per trobar un lloguer assequible”, reconeix Javier Llanas.

Una problemàtica d’oferta i demanda que les polítiques d’habitatge no cobreixen amb el mercat d’habitatge de protecció oficial disponible. “S’ha d’arribar a acords amb els propietaris i analitzar l’oferta conjunta”, apunta Llanas. A finals de l’any passat a Mataró va entrar en vigor l’ordenança reguladora sobre verificació d’habitatges buits. Des de l’Ajuntament es va aprovar iniciar un programa d’inspeccions per comprovar aquest any l’estat de 368 habitatges. Fins ara s’han ordenat terminis d’informació prèvia, que no s’han conclòs, per saber si els habitatges estan realment buits, i fins ara s’han inspeccionat 265 habitatges, dels quals un 41% ofereixen indicis de desocupació.

Ara la informació obtinguda s’haurà d’analitzar per determinar quin és realment l’estat o la situació de l’habitatge i procedir amb garanties a la propietat. Tal com estableix l’ordenança, el darrer pas serà el tràmit d’audiència als propietaris, on se’ls demanarà que prenguin mesures perquè els habitatges tornin a estar ocupats (recordant els avantatges de la borsa de lloguer), i si no ho fan, s’iniciaran els procediments sancionadors.

LA FRASE

Tenim una primera onada de demanda externa que es trasllada de Barcelona i que causa angoixa
Javier Llanas
director general del portal immobiliari habitaclia

LA XIFRA

25,68
per cent és el percentatge d’habitatges en règim de lloguer al país, per sobre l’espanyol, del 21,06%.

L’índex de referència per barris

Mataró és un dels 27 municipis en què des de l’estiu es poden consultar els preus orientatius del lloguers telemàticament, a través de l’índex de referència de preus de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Segons les característiques de l’habitatge, es pot aconseguir saber el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i orientar-se sobre el preu mínim i el preu màxim que pot tenir el pis en una zona propera al carrer sol·licitat.

Així, tenint en compte una cerca d’un pis en bon estat i d’uns 80 m², el preu mitjà oscil·la segons els barris. Entre els més cotitzats hi ha la zona més cèntrica, com la plaça Santa Anna, amb valors de 7,51 euros el m², la plaça de l’Havana, amb valors de 7,51 euros, o la Via Europa, que és de 7,41 euros de mitjana. En altres zones de la ciutat, com ara l’avinguda Jaume Recoder, s’abarateix el lloguer fins als 6,84 euros. Al barri de Cerdanyola, un pis també d’aquestes mateixes dimensions a l’avinguda Gatassa té un preu mitjà de 5,80, mentre que si és a l’avinguda Perú de Rocafonda, és de 5,09 euros. A Catalunya, el parc d’habitatges en règim de lloguer és del 25,68%, per sobre de l’espanyol, que és del 21,06%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA