El preu de l'habitatge nou baixa d'un 3,6% i a Tarragona es paga a 2.213 euros el m²

Els creixements desorbitats en la darrera etapa de l'expansió immobiliària es tradueixen en caigudes de preus

El preu mitjà de l'habitatge nou ha baixat de manera generalitzada en tots els municipis de l'estudi (vegeu el gràfic), en el qual es conclou que al 2010 la caiguda del preu continuarà, amb una tendència menys pronunciada que en els dos períodes que es reprodueixen en el gràfic. El mercat ha suportat preus, l'any 2009, superiors als 2.000 euros per metre quadrat en set municipis de la demarcació quan, ara fa dos anys gairebé eren el doble les poblacions on se superava aquesta mitjana del preu per metre quadrat de nova construcció. La majoria de les davallades dels preus en relació a aquests barems s'han produït en municipis de costa.

L'informe de la Societat de Taxació detalla que a les poblacions d'entre 50.000 i 100.000 habitants, que no són capital de província, la rebaixa interanual del preu ha estat del 4,3%. L'estudi es correspon a la ciutat de Reus, que s'ajusta a l'estàndard, amb una rebaixa del 4,2%. El preu del metre quadrat, però, és inferior al de la mitjana d'aquestes ciutat on tenen un valor de 2.005 euros el metre quadrat.

Tortosa, entre les ciutats amb més 25.000 habitants, no s'ajusta a la mitjana de l'estudi, que conclou que la reducció del preu a les setanta poblacions de característiques semblants que s'han analitzat ha estat del 4,1%, i el metre quadrat s'ha pagat a 1.854 euros. A Tortosa, el cost ha estat molt inferior, de 1.375 euros, tot i que la variació interanual ha estat de les més baixes, amb tant sols una rebaixa del 0,4%.

A les poblacions de menys de 25.000 habitants la mitjana de la davallada percentual ha estat del 3,5%, i el valor mitjà del metre quadrat de nova construcció, de 1.781 euros. En el darrer semestre, la baixada s'ha moderat i ha quedat en l'1,1%.

Preus desorbitats

La demanda del mercat ha fixat la pauta als forts increments que els preus dels habitatges van experimentar en el darrer tram de l'expansió immobiliària. Els casos es podrien exemplificar amb els creixements percentuals desorbitats que es van registrar entre el desembre de l'any 2006 i el juny del 2007 en nuclis urbans com ara Falset (28,8%) i Gandesa (21,9%). En aquest mateix període, la pujada dels preus per metre quadrat en algunes poblacions va superar la mitjana catalana (6,1%) i estatal (4%). La situació es reflectia, entre altres, a Reus (9,7%), Cunit (10,8%), Creixell (8,5%) i Vila-seca (7,2%).

El preu més alt

L'estudi del mercat de l'habitatge nou de la Societat de Taxació centra el gruix de les dades en les capitals de província de l'Estat, on la mitjana del cost del metre quadrat de nova construcció ha estat de 2.558 euros, amb una rebaixa del 5,7% de mitjana. A Tarragona, el preu mitjà ha estat de 2.213 euros el metre quadrat, un 3,6% inferior en la relació interanual i un 0,8% més baix en la variació de preus del darrer semestre (de juny a desembre del 2009). El preu més elevat s'ha pagat a les promocions de l'eixample Rambla Sud, amb un màxim de 3.902 euros per metre quadrat, en pisos de gran superfície. Els preus més baixos, en canvi, s'han pagat a Torreforta (2.110 euros el metre quadrat). L'anàlisi de la Societat de Taxació es realitza a partir de les dades de promocions de venda, sense comptar els habitatges unifamiliars, els de segona mà i els de protecció oficial. Tampoc es tenen en compte els de menys de 60 m² o de més de 150 m².



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona